Prečo by ste mali nakupovať zlato: To, čo robí ECB, je niekedy čistá hrôza!

, the crux Foto: thinkstock

Do zlata vo veľkom začala investovať jedna z najväčších európskych spoločností. Dá sa to považovať za signál, že niečo nie je v poriadku?

Odhliadnuc od dvoch táborov, fanatických vyznávačov zlata a odporcov, ktorí v ňom nevidia vnútornú hodnotu, je tu ešte tretí tábor. Tí čo sa na zlatú vlnu aktuálne naladili a hneď vo veľkom. Do tohto tábora patrí aj spoločnosť Munich Re, jedna z najväčších svetových zaisťovní. Nedávno oznámila, že rapídne navyšuje svoje zlaté zásoby. Firma týmto krokom reaguje na zavádzanie záporných úrokových sadzieb, ktoré sú pre mnohé banky, poisťovne alebo dôchodkové fondy závažným problémom pri hľadaní výnosov pri nízkom podstúpení rizika. Podľa svojich plánov chce spoločnosť štvrtinu svojej hotovosti uložiť do fyzických peňazí a zlata v pomere 1:1, čo by mohlo viesť k navýšeniu rezerv až na 750 tisíc uncí zlata. A to nie je málo.

Nikolaus von Bomhard, riaditeľ Munich Re, hovorí, že ide o diverzifikáciu portfólia spoločnosti. "Keď sa pozriete na to, čo robí ECB, niekedy je to čistá hrôza. Vedľajšie účinky jej politiky majú teraz devastujúce následky na sektor poisťovní. Banka rieši zlý problém pomocou zlých nástrojov," myslí si Bomhard.

To, že Munich Re, asi robí dobre, naznačuje pohyb ceny zlata za ostatné obdobie. Koketuje s hladinou 1 300 USD za trójsku uncu, kde bolo predtým naposledy v januári 2015. Začiatky rokov má zlato tradične dobré, ale ten tohtoročný bol najlepší od polovice 70. rokov. Je ale pravda, že k rastu dolárovej ceny významne prispieva oslabovanie americkej meny. Keď sa ale pozrieme na graf ceny zlata, vidíme, že posilňuje prakticky vo všetkých menách. Zlatu sa najviac vyčíta skutočnosť, že neponúka žiadny výnos. V súčasnosti sú na tom ale napríklad mnohé štátne dlhopisy úplne rovnako. Výhodou zlata ako reálneho aktíva pri strate hodnoty peňazí je tiež to, že jeho správa, teda náklady na držanie, prakticky nič nestoja.

Odborníci na zlato pripomínajú, že v minulosti cena zlata a hodnota indexu Dow Jones Industrial AVRAG boli na rovnakej úrovni. V roku 1980 bolo zlato na 800 dolároch za uncu a Dow bol na 800 bodoch. V roku 1934 stála unca zlata 36 dolárov a Dow bol na 37 bodoch. Ale dnes je to úplne inak a mnohí veria tomu, že sa pomer opäť vráti na úroveň 1 k 1. Keby sa pomer dosiahol 2 ku 1, zlato by mohlo stáť okolo 8 000 dolárov za uncu. To sa už oplatí byť optimistom.

"Keď sa nad tým zamyslíte, ide o vzťah medzi finančnými aktívami a reálnymi aktívami. A historické ceny naznačujú, že sú obdobia, kedy sa oplatí držať zlato, a naopak obdobie, kedy sa oplatí držať finančné aktíva. Takže napríklad od roku 1980 do roku 2000 bolo skutočne výhodné dať prednosť finančným inštrumentom. Od roku 2001, kedy bolo zlato na minime okolo 250 dolárov za uncu, až do vrcholu na cene okolo 1 900 dolárov pred pár rokmi, sa zase oplatilo vlastniť zlato," vysvetľuje Pierre Lassonde, riaditeľ World Gold Council .

Či sa niekedy dočkáme opätovného obratu a návratu k nízkemu pomeru hodnôt indexu Dow a zlata dnes nemôže nikto s istotou tvrdiť. Súčasná situácia ale podobným špekuláciám nahráva a argumenty pôsobia presvedčivo. Ak sa cene podarí držať nad 1 300 USD za uncu, ďalší býčí trend bude mať dvere otvorené.

Zlatu sa včera podarilo odraziť z dvojtýždňových miním, keď reagovalo na pokles na globálnych akciových trhoch, ako aj na oslabenie dolára.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy