V dileme tohto leta pomôže porovnanie cien: Skúsite opäť Chorvátsko, alebo stačí aj Balaton?

, portfólio Foto: TASR/AP;L. Vallach;R. Hanc;Š. Puškáš

Situácia v zahraničí úplne poprehadzovala cieľové destinácia letných dovolenkárov. Nečudo, že si to všimli aj Chorváti, ktorí neváhali zdvihnúť ceny ubytovania. Porovnávať Jadran s nejakým jazerom asi zmysel nemá, ale v časoch ekonomickej krízy prežíva dovolenka na Balatone svoju renesanciu.

Sadáme do auta a vyrážame, ako každý rok. Cieľom je obľúbená destinácia väčšiny Slovákov, pobrežie Jadranu. Pri pohľade na ceny, ale zisťujeme, že na to, čo platilo vlani, sa už spoliehať nedá. Vzhľadom na blízkosť Balatonu rastie konkurencieschopnosť maďarského jazera. Tento rok je ešte príliš skoro predpovedať, koľko ľudí sa rozhodne netradične a buď zvolí dovolenku doma, alebo v susednej krajine. Karty ešte môže zamiešať politická a migračná situácia.

Koľko vyjde rodinná dovolenka pri Balatone v porovnaní s Chorvátskom?

Cestovné výdavky
Ide o jedny z najzákladnejších fixných nákladov v prípade cestovania na dovolenku. Vzhľadom k tomu, že maďarské jazero je oveľa bližšie, vychádza z nášho porovnania lepšie. Z hlavného mesta do Budapešti po diaľnici, a potom ešte asi hodinka, stále po diaľnici a ste v Siófoku. Okrem nákladov na palivo je to ešte 10 dňová elektronická známka.

Autom do Chorvátska sa dá ísť niekoľkými trasami, väčšina vodičov si zvolí trasu podľa rýchlosti, alebo podľa nákladov na diaľnice. Mýtny systém v Chorvátsku je založený na spoplatnení jednotlivých úsekov, napríklad Záhreb – Rijeka vyjde na 70 kún (9,31 eura). Okrem mýtneho budeme musieť kupovať aj palivo, myslite na to, že natankovať sa viac oplatí v Maďarsku než v Chorvátsku, na začiatku sezóny dáte za benzín asi 8 – 8,9 kún za liter (1,06 – 1,18 eura).

Ubytovanie
Počítajme s rodinou dvaja dospelí a dve deti na štyri noci. Nie je to ideálna dĺžka dovolenky, ale týždeň musí stačiť. Cena za ubytovanie sa hýbe v širokých mantineloch, ale v priemere vychádza Balaton lacnejšie. Apartmán pri jazere dostanete v prepočte asi za 143 eur (45 tisíc forintov ), zatiaľ čo trojhviezdičkový hotel vyjde na  263 eur (ca 83 000 forintov).

Naopak v Chorvátsko vyjde apartmán v prepočte na asi 220 eur, zatiaľ čo trojhviezdičkový hotel  na 670 eur. Toto sú priemerné ceny, dokážete samozrejme nájsť tak drahšie, ako aj lacnejšie ponuky. Pri objednávaní ubytovania dokážete ušetriť skutočne veľa. Mnohokrát je to cenový rozdiel 80-100 percent, preto rozhodne stojí za to, aby ste výberu ubytovania venovali náležitú pozornosť a prešli si dôkladne potrebné množstvo ponúk. Treba zvážiť aj to, či trváte na týždennej dovolenke, alebo sa necháte „ukecať“ aj na výhodnejší, ale kratší, 3-4 dňový pobyt, v podobe organizovaného zájazdu, kde máte v cene dopravu aj stravovanie.

Ceny
V Chorvátsku sa počas letnej turistickej sezóny o niečo zvýšia maloobchodné ceny, samozrejme aj tie v reštauráciách. Vo frekventovaných turistických strediskách nie je zvyšovanie cien tak markantné, ale napríklad na vychytených ostrovoch nemožno vylúčiť, že budete nútení nakupovať vyslovene draho. Napríklad za plechovkové pivo môžete zaplatiť aj 1,73 – 1,99, eura (13-15 kún), za dvojlitrový nealkoholický nápoj 1,33 – 1,60 eura (10 – 12 kún).

 Porovnanie niektorých cien (v eurách)
   Maďarsko  Chorvátsko
 pivo  1,11 1,87
 1,5 litra vody  0,31 0,86
 liter mlieka  0,69 0,78
 bochník chleba  0,57 0,8
 12 vajec  1,50 1,93
 kilo jabĺk  0,94 1,1
 kilo zemiakov  0,56 0,63
 balíček cigariet  3,37 3,34
 kapučíno v reštaurácii  1,17 1,28
 nástupné do taxíka  1,43 2,01
 taxík za kilometer  0,89 0,80
 Údaje z databázy Numbeo za máj 2016

Balaton má o niečo nižšie ceny, ale nečakajte príliš veľký rozdiel. Na oboch miestach ponúkajú najlacnejšie výrobky väčšie obchodné domy a hypermarkety. Zeleninu, ryby, mäso zvyčajne kúpite lacnejšie na trhoch, kde je aj dostatočný výber. Ceny v reštauráciách sa líšia podľa ich umiestnenia. Je jasné, že na preplnených miestach, v okolí mestských centier, prístavov, pobrežných promenád a pláží sú tie najdrahšie. Za rodinnú večeru v Chorvátsku pokojne zaplatíte asi 26 – 33 eur (200 -250 kún), vrátane nápojov. Dokážete to aj lacnejšie, za  6-8 eur (50-60 kún) dostanete balkánske mäsité jedlá, taliansku kuchyňu, čevapi, plejskavicu- Avšak za ryby, kôrovce, kraby a iné morské plody si domáci vypýtajú aj dvojnásobok. Rovnaké jedlá v prevádzkach rýchleho občerstvenia vyjdú lacnejšie o 20-30 percent.

Ani v Siófoku vás takáto rodinná večera pre 4 osoby nevyjde lacnejšie. Polievky sú v priemere za 2 – 5 eur (650- 1500 forintov), hlavné chody v rozmedzí od necelých štyroch eur po 15 eur (1200 do 4500 forintov). Samozrejme, ak dáte prednosť bufetu alebo langošom, ceny sú niekde úplne inde.

Zábava a kultúra
Ceny vstupeniek sa tiež veľmi nelíšia, všetko závisí na tom, kam chcete ísť a čo chcete vidieť. Návšteva Plitvických jazier vyjde dospelú osobu na  14,60 eura (110 kún), študenti zaplatia 10,60 (80 kún). Pri vstupe do amfiteátra v Pule zaplatí dospelý 6,60 eura (50 kún), študenti polovicu. Vodopády Krka sú už o niečo "mastnejšie", dospelý za 20 eur (150 kún), študenti za 12 eur (90 kún). Za výlet na skupinu ostrovov Brijuni zaplatí dospelý 28 eur (210 kún), študenti 14 eur (105 kún), zatiaľ čo vstupné na mestské hradby v Dubrovniku je vo výške 16 eur (120 kún) pre dospelých a 4 eurá (30 kún) pre študentov. Pridajme ešte poldenný výlet loďou, 20 eur (150 kún) pre dospelého, zatiaľ čo za dieťa dáte 6,60 eura (50 kún).

A poďme na Balaton, na pláži v Csopaku budete potrebovať vstupenku, tá rodinná je pre dvoch dospelých a maximálne štyri deti, stojí 7 eur (2200 forintov). Aqua Park v Balatonfürede je drahší, deti od troch do desať rokov zaplatia 12,70 eura (4000 forintov), od 18 rokov už 19 eur (6000 forintov). Rodinná vstupenka je za 28,50 eura (9000 forintov) a povoľuje spoločný vstup pre dvoch rodičov s maximálne troma deťmi. Pri akvaparku nezabúdajme na tobogány, tie sú extra spoplatnené, za 5 jázd zaplatíte asi 4,80 eura (1500 forintov). Ak túžite po romantike s veslovaním, na Balatone si môžete prenajať čln. Štvorčlennú rodinu to vyjde 22 až 30 eur (6800-9600 forintov).

Počasie a voda
Vďaka svojej polohe môžeme počítať v Chorvátsku s teplejšou vodou aj vyššími teplotami vzduchu. V lete sa teplota mora pohybuje v rozmedzí 24-27 stupňov, zatiaľ čo priemer na Balatone je 20-23 stupňov. Treba však pripomenúť, že vďaka plytšej vode, aj v Balatone dokážete namerať 28-29 stupňov.

Kvalita vody pri oboch destináciách je vysoká, v tomto smere asi nemusíme mať obavy, hoci kamenistá pláž garantuje priehľadnejšiu vodu, ako bahno na dne jazera. Počet hodín slnečného svitu na Balatone sa  pohybuje okolo 2000 ročne, zatiaľ čo pri mori to môže byť až 2600 hodín. Takže na Jadrane bude oveľa menšia šanca, že vám dovolenku znepríjemní daždivé počasie. Ak by sa to stalo, dokážete z poplatku za ubytovanie na súkromí za daždivé dni získať zľavu vo výške 50, alebo dokonca 100 percent, pretože dnes asa dá už aj počasie poistiť.

Kde to teda bude lacnejšie?
Celkovo možno povedať, že s malými odchýlkami sú ceny porovnateľné. Ubytovanie a cestovné náklady budú pre Chorvátsko asi o niečo vyššie, ale aj z tejto položky dokážete okresať, ak sa pozorne porozhliadnete a podarí sa vám vychytiť tú najlepšiu ponuku. Možno si a priori poviete, že nemá zmysel chodiť na Balaton, tie dovolenky patria minulosti. Treba však povedať, že práve na Balatone sa dokážete pohybovať v čase, nájdete tam rovnako ubytovanie pre sentimentálnych fanúšikov retra, ako aj súčasné trendy v službách ponúkané vo vychytených letoviskách. Pravda je ale taká, že väčšina Slovákov má asi v tejto otázke jasno.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy