Baníkov prepustených z OKD zaplatí štát, až 3 roky môžu poberať mesačne 8000 Kč

Česká republika dá prepusteným zamestnancom z OKD každý mesiac príspevok vo výške 7000 až 8000 Kč (259 až 296 eur). Vyplácať ho bude počas niekoľkých mesiacov, maximálne tri roky. Počíta s tým nariadenie o sociálnom príspevku, ktorý dnes schválila česká vláda. Informoval o tom server novinky.cz.
Výška príspevku sa bude líšiť podľa toho, či zamestnanec pracoval v podzemnej hlbinnej bani, alebo v povrchových profesiách. Doba vyplácania bude závisieť od odpracovaných rokov. Baník, ktorý v baniach fáral 15 rokov, bude príspevok vo výške 8000 Kč dostávať tri roky. Od štátu tak celkovo dostane 288.000 Kč.
S postupom vlády nesúhlasí pravicová opozícia. Kabinet by mal podľa nej v prípade prepustenia radšej baníkom pomôcť nájsť si prácu. „Meniť zákony a vymýšľať nové sociálne dávky pre jednu firmu v problémoch je zlá cesta. Každoročne skončí niekoľko tisíc malých a stredných firiem, ktoré súhrnne zamestnávajú viac ľudí než OKD. Týmto ľuďom vláda nijako nepomáha, skôr naopak,“ povedal šéf občianskych demokratov Petr Fiala.
Dodal, že existuje viacero nástrojov v rámci sociálneho systému a aktívnej politiky zamestnanosti, ktoré môžu prepusteným ľuďom pomôcť a uľahčiť im návrat do zamestnania u nového zamestnávateľa. Ako uviedol, skôr je potrebné firmám znížiť odvody za zamestnancov, aby sa zamestnávanie ľudí viac vyplatilo. Okrem toho je potrebné zjednodušiť daňový systém, aby s ním firmy mali menšie náklady.

Súvisiace články

Aktuálne správy