Trumpov nešťastný výrok vyvolal vlnu nevôle: Kto vlastní americký dlh?

, CNN Foto: SITA/AP

Donald Trump nedávno hovoril o tom, ako by naložil s americkým dlhom tak. Minulý týždeň naznačil, že by vyjednával s veriteľmi Ameriky a prinútil ich prijať nižšiu splátku, napríklad 85 centov na každý dolár.

Možno to pre niekoho znie ako šikovný plán, ale komu by sa v skutočnosti takto ublížilo? Kto vlastne drží tých viac 19 biliónov dolárov amerického dlhu? Do pozornosti sa v ostatných rokoch prediera Čína, ako krajina, ktorá patrí k najväčším držiteľom amerického dlhu. Čínsky podiel na dlhu je značný, ale pri asi 7 % sa dá hovoriť len ťažko o najväčšom veriteľovi. Zďaleka najviac amerických štátnych dlhopisov je v rukách občanov USA a amerických subjektov, ako je štátna správa a samosprávy, penzijné fondy, podielové fondy a Federálny rezervný systém. Spolu vlastnia drvivú väčšinu, 67,5 %  dlhu. Cudzie národy držia iba 32,5 % z celkovej čiastky.

Trumpov nedávny návrh šokoval finančný svet. Americká vláda predstavuje svetovo najbezpečnejšiu sieť. Veritelia očakávajú, že americké ministerstvo financií vždy uhradí svoje platby. "Globálny finančný systém je postavený na predstave, že americké dlhopisy sú úplne bezpečné," povedal ekonóm Doug Holtz-Eakin pre televíziu CNN. "Keby sa mali objaviť trhliny v tomto základe, globálny finančný systém by sa prepadol a mali by sme tu globálnu hospodársku recesiu."

Opätovného prerokovania výšky dlhu a termínov splátok je bežná prax medzi spoločnosťami vo finančných ťažkostiach. Veritelia sú ochotní akceptovať nižšie platby, pretože to je lepšie riešenie ako nedostať nič. Avšak, americká vláda nie je firma s "prašivými dlhopismi" .

Trump svoje vyhlásenie nakoniec vzal späť, keď sa dvihla vlna pobúrenia. Čo je v tomto prípade  dôležité mať na pamäti je, že akékoľvek rokovania o dlhu, by mali prebiehať s občanmi USA. Po celé roky dávali občania svojim potomkom americké dlhopisy s cieľom ich podporiť, aby mali úspory a ich peniaze zarábali. Dôchodcovia siahajú po vládnych dlhopisoch, pretože sú bezpečnejšie ako akcie a dokážu poskytnúť stabilný mesačný príjem. Investori všetkých vekových kategórií držia americké vládne dlhopisy, aby bol ich odchod do dôchodku a investičné portfólio menej riskantné.

"Mnoho ľudí, ktorí vlastnia dlh, žijú v Spojených štátoch. Prečo by som mal dostať zaplatené menej, ako keď som ho kúpil?" pýta sa Maya MacGuineasová, expertka na vládny dlh a rozpočet, ktorá je zároveň predsedkyňou Výboru pre zodpovedný federálny rozpočet.

Z 12,9 bilióna dolárov dlhu vo vlastníctve Američanov, je 5,3 bilióna vo vládnych trustových fondoch, ako je sociálne zabezpečenie, 5,1 bilióna držia jednotlivci, penzijné fondy a štátna správa spolu so  samosprávami, zvyšných 2,5 bilióna je v rukách Federálneho rezervného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy