Kurz eura vzrástol na 1,1403 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1403 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako v pondelok (9.

Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1403 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako v pondelok (9. 5.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1375 (v pondelok: 1,1395) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8791 (0,8776) eura.
Makroekonomické údaje nedodali devízovému trhu žiadne nové impulzy. Slabé údaje o priemyselnej produkcii v Nemecku, Francúzsku a Taliansku za marec nemali negatívny vplyv na kurz eura. Naopak, nemecký export prekvapivo vzrástol. Celkovo údaje za január až marec signalizujú vysoký rast nemeckej ekonomiky, uviedol ekonóm Commerzbank Ralph Solveen. Podľa obchodníkov makroekonomické údaje z eurozóny nemajú aktuálne výraznejší vplyv na devízový trh, pretože od ECB sa neočakávajú žiadne zmeny v nastavení menovej politiky.
Japonský jen bol pod tlakom už druhý deň po sebe. Japonský minister financií Taro Aso potvrdil pondelkové vyjadrenia, že vláda môže zasiahnuť, ak bude pokračovať posilňovanie jenu z posledných týždňov. Dôvodom rastu kurzu japonskej meny bola podľa expertov napätá situácia na finančných trhoch, čo zvýšilo dopyt po bezpečných prístavoch pre investície, medzi ktoré patrí aj jen. Ďalším faktorom bolo, že japonská centrálna banka aj napriek očakávaniam ešte viac neuvoľnila menovú politiku, čo podporilo jen.

Súvisiace články

Aktuálne správy