Jen voči doláru a euru oslabil na takmer 2-týždňové minimum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Jen voči doláru a euru oslabil na takmer 2-týždňové minimum“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 10. mája (SITA, Reuters) – Jen v utorok oproti doláru prudko oslabil a dostal sa najnižšie za posledné takmer dva týždne. Reagoval tak na sériu varovaní zo strany Japonska, že je pripravené zasiahnuť a oslabiť svoju národnú menu. Dolár voči jenu vzrástol o 0,9 % na 12-dňové maximum 109,26 JPY/USD po tom, ako si v pondelok pripísal viac ako jedno percento.

Spoločná európska mena oproti jenu posilnila o 0,8 % na takmer dvojtýždňové maximum 124,39 JPY/EUR. Ešte viac sa tak vzdialila od svojho trojtýždňového minima 121,48 JPY/EUR, na ktoré klesla minulý týždeň. Voči doláru sa kurz eura v utorok v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom nezmenil a zostal na úrovni 1,1385 USD/EUR.

Maďarský forint v utorok oproti euru mierne posilnil v reakcii na správu o tom, že aprílová medziročná inflácia v krajine bola vyššia, ako sa očakávalo, a to na úrovni 0,2 %. To podporilo predpoklady, že cyklus uvoľňovania menovej politiky zo strany maďarskej centrálnej banky je pravdepodobne neďaleko od svojho záveru. Do 9:47 SELČ forint stúpol o 0,14 % na 315,59 HUF/EUR. Prilepšil si aj poľský zlotý, a to o 0,02 % na 4,4268 PLN/EUR, česká koruna posilnila o 0,01 % na 27,020 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy