Úvery na bývanie nepoznajú hranice: Hypotéku vám schvália aj keď máte 80 rokov

, CNBC Foto: TASR/AP

Vo Veľkej Británii prudko zvýšili hornú veková hranicu pre schválenie úveru na bývanie, pretože rastie obava, že úverovanie v krajine nemá potrebné obrátky.

Halifax a Scottish Widows, ktoré sú vo vlastníctve Lloyds Banking Group, sa chystajú zvýšiť maximálny vek pri podpísaní hypotéky na 80 rokov, umožnia tak Britom kupovať domy aj na jeseň svojho života. Nationwide Building Society umožní existujúcim zákazníkom, ktorí dokážu dokladovať svoj mesačný príjem penzie, požičať si až do 80 rokov, s maximálnou vekovou hranicou pri splatnosti 85 rokov.

Tieto zmeny prichádzajú len necelý týždeň po tom, čo britský bankový gigant Barclays oznámila, že ponúkne 100 percentné hypotéky, čo vyvolalo strach z rizikových úverových praktík, ktoré viedli ku globálnej finančnej kríze v roku 2008.

V súčasnosti je zatiaľ vekový limit pre získanie hypotéky u Halifax aj Scottish Widows 75 rokov. Pri spoločných hypotékach sa bude brať do úvahy vek najstaršieho žiadateľa, informovala Lloyds.

Uvoľnenie úverových podmienok odráža nárast dĺžky života a nárast počtu odpracovaných rokov vo Veľkej Británii, ruka v ruke s tým vláda zvyšuje vek, v ktorom začína s vyplácaním dôchodku.

"Som si istý, že existujú dobré dôvody na poskytovanie úverov pre starších ľudí, ak budú pracovať dlhšie počas svojho života, ale pre banky to teraz znamená nárast rizika pri pôžičkách," vyjadril sa  Samuel Tombs, hlavný ekonóm UK Pantheon Macroeconomics pre televíznu stanicu CNBC.

Počet schválených hypoték vo Veľkej Británii stúpa, napriek malému poklesu vo februári, informovala  Bank of England v marci. V rovnakom mesiaci, Halifax medializoval zhoršenie ekonomického sentimentu a neistotu pred júnovým referendom o členstve krajiny v Európskej únii, ktoré by mohlo oslabiť trh do budúcnosti. Tombs hovorí, že rekordne nízke úrokové sadzby povzbudili záujem o hypotéky, ktoré sa inak ukazovali ako nedostupné, kvôli neúmernému rastu cien nehnuteľností. "Nemyslím si, že sa práve nafukuje bublina, ale v prípade, že Bank of England ponechá sadzby sna dnešných úrovniach, riziko pre finančnú stabilitu bude rásť," povedal v rozhovore pre CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy