Doktor Skaza: Kúzelníci z centrálnych bánk prišli s novým trikom, ale oheň sa nedá hasiť benzínom

, Bloomberg Foto:SITA/AP;marcfaberblog

Marc Faber v rozhovore pre televíznu stanicu Bloomberg vyhlásil, že svet čaká ďalšia finančná kríza, ktorá bude horšia ako tá v roku 2008. "Mesiášska" politika tlačenia peňazí svetových centrálnych bánk vraj nedopadne dobre.

Podľa Fabera nie je možné "podporovať rast ekonomiky jednoducho tým, že budete ľuďom hádzať peniaze", pretože vo výsledku "kvantitatívne uvoľňovanie bude na ľudí skôr pôsobiť ako prilievanie benzínu do ohňa".

Finančné krízy v rokoch 2000 a 2008 by podľa neho neboli tak tragické, keby do nich centrálne banky nezasahovali. "Kúzelníci z centrálnych bánk vždy prídu s novým trikom," hovorí Faber. "Negatívne sadzby sú takou novinkou. Už od čias Babylonu negatívne sadzby nikdy neexistovali a môžem vám povedať, že to nedopadne dobre. Ako presne bude ten krach vyzerať, netuším, ale viem, že centrálne banky majú v zálohe stále veľa munície. Môžu na nás napríklad hádzať peniaze z vrtuľníka. Inými slovami, môžu napríklad vám, pánovi Bloombergovi, mne a komukoľvek ďalšiemu poslať šek na desať tisíc dolárov, čo je ako prilievať benzín do ohňa. Pomôže to ekonomike? Toť otázka. Rozhodne jej to nepomôže v dlhodobom horizonte, pretože nemôžete podporovať rast jednoducho tým, že budete ľuďom hádzať peniaze," vyhlásil Faber.

Súvisiace články

Aktuálne správy