Jen v pondelok strácal voči doláru

Svetové devízové trhy - dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Jen v pondelok strácal voči doláru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 9. mája (SITA, Reuters) – Japonský jen v pondelok oslabil voči doláru najnižšie za desať dní. Na menu zatlačil japonský minister financií Taro Aso, keď počas víkendu uviedol, že pokiaľ to bude potrebné, vláda je proti silnému výmennému kurzu pripravená intervenovať na devízových trhoch.

Za posledného pol roka kurz jenu voči doláru posilnil o zhuba 15 % a minulý týždeň sa vyšplhal na 18-mesačné maximum. Jen začal expandovať v závere vlaňajška pod vplyvom rastúcej neistoty, aké tempo zvolí americká centrálna banka pri sprísňovaní menovej politiky. V pondelok dolár voči jenu posilnil o takmer jedno percento na 108,14 JPY/USD. Dolárový index vzrástol na 94,056 bodu.

Poľský zlotý a česká koruna v pondelok oproti spoločnej európskej mene posilnili, ale maďarský forint oslabil. Zlotý si do 15:05 SELČ pripísal 0,27 % a stúpol na 4,4170 PLN/EUR. Koruna si prilepšila o 0,01 % na 27,021 CZK/EUR. Forint však klesol o 0,49 % na 315,710 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy