MMF odporúča Nemecku viac investícií do infraštruktúry

Zvýšením investícií do infraštruktúry by Nemecko prispelo k zmierneniu ekonomických nerovnováh v EÚ, tvrdí fond v aktuálnej správe.

Nemecko by malo využiť rekordné nízke úrokové sadzby a zvýšiť investície do infraštruktúry. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý v pondelok zverejnil aktuálnu hodnotiacu správu o najväčšej európskej ekonomike. Fond očakáva, že nemecké hospodárstvo bude tento rok pokračovať v stabilnom raste, keď nad slabším zahraničným dopytom preváži domáca spotreba. Tento rok sa má ekonomika zväčšiť o 1,5 % a v roku 2017 fond očakáva zrýchlenie na 1,6 %.

Vláde v Berlíne MMF odporúča najmä vystupňovať potrebné investície do infraštruktúry, čím by krajina prispela k zmierneniu ekonomických nerovnováh v Európe. Nemecko vlani podľa údajov štatistického úradu EÚ Eurostat vytvorilo prebytok bežného účtu platobnej bilancie v sume 257 mld. eur alebo 8,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Výrazne tak prekročil hranicu 6 %, pri ktorej podľa Európskej komisie hrozí narušenie ekonomickej rovnováhy v bloku 28 krajín. V absolútnych číslach bol nemecký prebytok v roku 2015 najväčší v celej EÚ a v pomere k HDP tretí najvyšší po Malte a Holandsku. MMF očakáva, že prebytok v roku 2016 zotrvá v blízkosti hodnôt z minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy