Tvorba pracovných miest v USA klesla na 7-mesačné minimum

V apríli v americkom hospodárstve pribudlo 160 tis. nových pracovných miest. Ide o najmenší počet od septembra minulého roka.

V americkej ekonomike v apríli vzniklo najmenej pracovných miest za sedem mesiacov. V hospodárstve krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac pribudlo 160 tis. nových pracovných pozícií. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce. Aprílový prírastok pracovných miest bol najnižší od septembra minulého roka a bol menší v porovnaní s priemerom za prvý štvrťrok, ktorý bol na úrovni 200 tis. pracovných pozícií.
Správa rezortu práce ďalej ukázala, že vo februári a marci v ekonomike USA vzniklo o 19 tis. pracovných miest menej, ako sa pôvodne odhadovalo. Miera nezamestnanosti v krajine zostala na úrovni 5 %, ale bolo to preto, že časť ľudí odišla z trhu práce. Zamestnanosť populácie v produktívnom veku sa zmenšila o 0,2 percentuálneho bodu na 62,8 %. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že v apríli v USA pribudne 202 tis. pracovných miest a miera nezamestnanosti zostane nezmenená vo výške 5 %.

Svetlým bodom správy o trhu práce bol vývoj priemernej hodinovej mzdy, ktorá sa v apríli medzimesačne zvýšila o 0,3 %. Medziročne tak priemerná mzda stúpla o 2,5 % po tom, ako v marci oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vzrástla o 2,3 %. Rast priemernej mzdy však aj tak bol pod úrovňou 3 %, ktorá je podľa ekonómov potrebná na to, aby sa inflácia v krajine dostala na želanú úroveň 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy