Trump o Yellenovej: Ak vyhrám, skončí!

, thefiscaltimes Foto: SITA/AP

Pravdepodobný republikánsky prezidentský kandidát vyhlásil, že ak sa dostane do Oválnej pracovne, Yellenová príde o prácu. Ako pre televíziu CNBC vysvetlil, jeho rozhodnutie zbaviť sa prvej ženy centrálnej banky nemá nič spoločné s jej pracovným výkonom, je to čisto stranícka príslušnosť.

"Nemám vôbec nič proti Janet Yellenovej, je to veľmi schopný človek. Ale nie je republikán. Keď skončí jej obdobie predsedníctva, nadíde čas, kedy ju s najväčšou pravdepodobnosťou niekým nahradím."

Ako sa ďalej vyjadril, súhlasí s Yellenovej holubičím prístupom k úrokovej sadzbe, ktoré jej pomohol presvedčiť Federálny výbor pre voľný trh ponechať sadzby v blízkosti historického minima, a to aj potom, čo niektorí konzervatívni ekonómovia začali naliehať, že nebezpečenstvo hyperinflácie sa  zvýšilo. "Je to osoba nízkych úrokových sadzieb, vždy aj bola. A budem úprimný, aj ja som dnes človek nízkych úrokových sadzieb," povedal Trump.

Nebolo to prvýkrát, čo Trump vyhlásil, že sa nebude snažiť o opätovné menovanie Yellenovej do funkcie pre ďalšie štvorročné funkčné obdobie na čelo centrálnej banky. Niečo podobné poznamenal už minulý mesiac, aj vtedy tvrdil, že vo všeobecnosti súhlasí s jej politikou aj prístupom. Ak by Trump dodržal, čo tvrdí, Yellenová by sa stala prvou predsedníčkou FEDu, ktorá skončí po prvom volebnom období a svoj post už prepustí ďalšiemu kandidátovi.

Okrem šéfky FEDu  hovoril Trump aj o politike silného dolára, ktorá udržuje hodnotu americkej meny v porovnaní s menami iných krajín, vysoko. "Ak budeme zvyšovať úrokové sadzby a v prípade, že dolár začne byť príliš silný, budeme musieť začať riešiť niektoré veľmi veľké problémy. Milujem koncept silného dolára, ale keď sa pozriete na zmätok, aký silný dolár spôsobí … možno znie lepšie mať silný dolár, než to v skutočnosti je."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy