Štáty strednej a východnej Európy musia robiť reformy, aby dobiehali Západ

Vo väčšine krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy (SVJVE) pokračuje silný ekonomický rast. Za obdobím pred krízou však jeho trend výrazne zaostáva a príjmy v tomto regióne sa k úrovni vyspelej Európy približujú pomalšie. Vyplýva to z aktuálneho výhľadu Medzinárodného menového fondu (MMF), podľa ktorého pomôžu štátom, vrátane Slovenska, najmä štrukturálne reformy.
Zástupcovia menového fondu dnes v Bratislave upozornili, že podporné makroekonomické politiky a zvyšujúce sa reálne mzdy podporujú silný rast spotreby. Súkromné investície a vonkajší dopyt však zostávajú slabé. MMF očakáva v tomto a budúcom roku zlepšenie ekonomiky v regióne SVJVE o 3 až 4 %.
„Krajiny v súčasnej dobe uzatvárajú určitú epizódu cyklického oživenia a toto je najlepší čas pozrieť sa na to, aké sú ďalšie míľniky. Hlavným je zvýšiť dlhodobý rast. Podľa našej správy to vyzerá tak, že by bolo dôležité zamerať sa na to ako obnoviť kapitálové výnosy, čo by ďalej stimulovalo vyššie úspory a umožnilo vyšší rast investícií. To by umožnilo krajinám v regióne rásť rýchlejšie a zvládnuť ďalší krok, aby dosiahli príjem podobný západným štátom,“ uviedol ekonóm MMF Jiří Podpiera.
K hlavným rizikám, ktoré môžu spomaľovať rast ekonomiky v regióne, radí menový fond nižší rast v eurozóne a USA, prísnejšie globálne finančné podmienky, ale aj utečeneckú krízu či politickú nestabilitu. Skupine krajín, do ktorej patrí aj Slovensko, tak odporúča vyvinúť väčšie reformné úsilie na zvýšenie produktivity, riešiť úbytok ľudí v produktívnom veku a podporovať ďalšie prehĺbenie kapitálu.
„Štáty sa musia zamerať na to, čo môžu urobiť sami. Nepozerať až tak na to, ako stoja voči ostatným, ale snažiť sa sami posunúť ďalej dopredu. Urobiť si doma poriadok vo veciach, ktoré nefungujú až tak dobre, napríklad súdnictvo, dosiahnuť vyššiu produktivitu a úspešnosť,“ zdôraznil Podpiera.
Konkrétne by mali krajiny SVJVE zvyšovať mieru účasti žien a starších ľudí na pracovnom procese, znižovať štrukturálnu nezamestnanosť a zaoberať sa nerovnováhou medzi ponúkanými a požadovanými kvalifikáciami. Za potrebné považuje MMF zlepšiť tiež kvalitu inštitúcií, zvyšovať dostupnosť finančných služieb najmä pre malé firmy alebo zlepšovať efektívnosť štátnej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy