Trumpov geniálny plán na zníženie štátneho dlhu: Presvedčme veriteľov, že im stačí menej

, NYTimes Foto: SITA/AP

Republikánsky kandidát, Donald J. Trump, sa nedávno v jedom televíznom rozhovore vyjadril, že by sa o zníženie štátneho dlhu pokúsil tým, že prinúti veriteľov akceptovať aj menej, než vyplatenie v plnej miere.

Na otázku, či Spojené štáty potrebujú splatiť svoje dlhy v plnej výške, alebo či by mohol vyjednať len čiastočné vrátenie peňazí, Trump povedal: "ja osobne by som požičal, pretože viem, že ak ekonomika kľakne, môžem na tom zarobiť. A v prípade, že ekonomika bude mať dobré výsledky, tak to bude dobré aj pre mňa, tým pádom nijako neskončím ako porazený."

Tieto výroky prezidentského kandidáta nemajú v moderných časoch precedens. Vláda Spojených štátov je schopná požičať si peniaze za veľmi nízke úrokové sadzby, pretože štátne cenné papiere sú považované za bezpečnú investíciu, a prípadné trhliny v dôvere investorov by stáli amerických daňových poplatníkov veľa peňazí.

Odborníci opisujú Trumpov návrh ako fantazmagóriu. Tvrdia, že niet dôvodu si myslieť, že by americkí veritelia akceptovali menej ako 100 centov na dolár. "Nikto na druhej strane by nezdvihol telefón, ak by sa tajomník ministerstva financií USA snažil o takýto rozhovor," povedal Lou Crandall, hlavný ekonóm Wrightson ICAP. "A prečo by mali? Majú zmluvu vyžadujúcu platbu v plnej výške.“

Trump vo vysielaní televízie CNBC prejavil znepokojenie nad dopadom vyšších úrokových sadzieb na náklady na obsluhu federálneho dlhu. "Platili sme veľmi nízke úrokové sadzby,čo sa stane v prípade, že úroková sadzba pôjde o dva, tri, štyri body hore? Prestaneme mať krajinu, pozrite sa na tie čísla, sú zarážajúce."

Rozpočtový úrad Kongresu predpokladá, že úrokové platby na federálnom dlhu stúpnu na 500 miliárd dolárov do roku 2020, dnes je to zhruba 250 miliárd dolárov. Predpoveď je založená na predpoklade, že sadzby na referenčnom desaťročnom dlhopise ministerstva financií dosiahnu 4,1 percenta na konci roka 2019, čo je stále nízka úroveň podľa historických meradiel. Ak by ale sadzby rástli rýchlejšie, alebo by dosiahli vyššiu úroveň, splátky dlhu by boli vyššie.

V tejto súvislosti Trumpove slová vyznievajú divne, ako by sa dal urobiť krok späť. Namiesto defaultu by sa vláda usilovala o odkúpenie dlhu za nižšiu než nominálnu hodnotu cenných papierov. Inými slovami, vláda sa bude snažiť vrátiť menej peňazí, než si požičala. Maya MacGuineasová, predsedkyňa Výboru pre zodpovednosť za federálny rozpočet zdieľa Trumpove obavy o veľkosti federálneho dlhu, ale je presvedčená, že tento problém by bolo potrebné riešiť prostredníctvom zmien vo fiškálnej politike. Kombináciou zníženia výdavkov a hľadania ďalších príjmov. "Je to problém politický, nie  problém správy dlhu. Pokiaľ ide o fiškálnu zodpovednosť, ľudia vždy hľadajú najjednoduchšie odpovede. Ak by bolo nejaké nízko visiace ovocie, ministerstvo financií by už po ňom siahlo."

Odkupovanie dlhov je pomerne časté taktika v podnikovom svete, ale to funguje iba v prípade, že dlh sa obchoduje s diskontom. Ak si veritelia myslia, že dostanú 80 centov za každý dolár dlhu, môžu byť celí bez seba ak dostanú 90 centov. Trumpove firmy niekedy obišli so zľavou, pretože veritelia sa obávali, že by mohli tieto firmy krachnúť. Ale Trumpovo vyhlásenie vrhá svetlo na limity, ktoré platia ak sa obchodnú prezieravosť snažíte premietnuť do sveta vládnych financií. Spojené štáty jednoducho nemôže nasadiť podobnú stratégiu. Vláde beží ročný deficit, musí ho zapožičať do existujúceho dlhu. Všetky opatrenia, ktoré by znížili hodnotu existujúceho dlhu, a urobili ho lacnejším pri spätnom odkupe, by zvýšilo náklady na vydávanie nového dlhu. Takáto hrozba by mohla narušiť stabilitu globálnych finančných trhov.

Ale existuje tu istá obmedzená možnosť pre spätný odkup dlhopisov bez narušenia trhov. Dali bu sa využiť preferencie na trhu pre vydanie zbrusu nových pokladničných poukážok. V dlhoročnej ponímaní majú staršie vydania mierne nižšie ceny ako tie najnovšie. Nový dlh by sa financoval nákupom staršieho dlhu, ale to len z toho dôvodu, že novšie cenné papiere sú pre investorov jednoduchšie obchodovateľné. To by mohlo zlepšiť fungovanie finančných trhov, ale miera úspor by bola zanedbateľná.

Súvisiace články

Aktuálne správy