Jadrový zisk ruskej oceliarne MMK klesol o 39 %

Ruská oceliarska firma za január až marec vykázala zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) v sume 287 mil. USD.

Ruská firma MMK, ktorá je jednou z najväčších oceliarskych spoločností v krajine, v prvom štvrťroku evidovala pokles jadrového zisku o 39 % v dôsledku slabého domáceho dopytu a nízkych cien. Zisk MMK pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) za január až marec klesol na 287 mil. USD. Tržby firmy za prvý kvartál sa medziročne znížili o 31 % na sumu 1,05 mld. USD. Čistý zisk spoločnosti oslabil o 20 % na 157 mil. USD.

MMK v prvom kvartáli vyrobila celkovo 3,03 mil. ton surovej ocele, čiže o 6 % menej ako v rovnakom období vlaňajška. Ruské oceliarske spoločnosti poškodil kolaps globálnych cien ocele, ktoré sa v závere minulého roka a v úvode roka 2016 nachádzali na desaťročnom minime. MMK však v súvislosti so zverejnením výsledkov za prvý kvartál uviedla, že očakáva lepšie výsledky za druhý štvrťrok vzhľadom „na prvotné známky zotavovania domáceho dopytu.“

Exportné ceny za tepla valcovanej ocele z Ruska ďalších krajín Spoločenstva nezávislých štátov sa v máji zvýšila na 480 USD za tonu. Od januára si tak pripísali takmer 85 %, a to vďaka zatváraniu oceliarni v Číne. Hodnota akcií MMK v piatok do 9:50 GMT stúpla o 1,7 %, čiže sa jej darilo lepšie v porovnaní s moskovským indexom MICEX, ktorý o 0,7 % oslabil.

(1 EUR = 1,1439 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy