Poslanci SaS chcú zmeny v systéme vedenia ÚRSO

Opoziční poslanci navrhujú cez zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energií zrušiť súčasnú štruktúru vedenia regulačného úradu a zaviesť novú.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) by sa na nadchádzajúcej májovej schôdzi mali venovať aj energetike. Opoziční poslanci za stranu SaS Karol Galek, Jana Kiššová a Miroslav Ivan navrhujú cez zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energií zrušiť súčasnú štruktúru vedenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a zaviesť novú. „Hlavným cieľom je väčšia transparentnosť procesu regulácie v sieťových odvetviach,“ zdôvodnili svoje kroky poslanci.

V prvom rade chcú dosiahnuť to, aby sa Regulačná rada, ktorá v súčasnosti pôsobí na ÚRSO a slúži ako odvolací orgán, zrušila a zaviedla by sa rada, ako samotný nezávislý kolektívny orgán oddelený od úradu. „Súčasná právna úprava Regulačnej rady ako odvolacieho orgánu nenapĺňa požiadavku nezávislosti odvolacieho orgánu, ktorý by mal byť porovnateľný s nezávislosťou súdov. Dôvodom je, že predseda úradu organizačne riadi úrad a sú mu všetci ostatní zamestnanci úradu prísne podriadení a povinní plniť uložené služobné úlohy s poukazom na zákon o štátnej službe,“ myslia si poslanci, podľa ktorých najmarkantnejšie sa závislosť odvolacieho orgánu prejavuje v konaniach o uložení pokuty, kde na prvom stupni rozhoduje vecne príslušný útvar ÚRSO organizačne a štátnozamestnanecky podriadený predsedovi úradu, a o odvolaní rozhoduje sám predseda úradu.

Návrhom zákona chcú poslanci taktiež zrušiť orgán predsedu ÚRSO. Ten by nahradilo predstavenstvo úradu s troma členmi. „Zmena z monokratického na kolektívny orgán je vyvolaná najmä potrebou zaistiť, aby v úrade s tak rozsiahlymi právomocami v jednom z najdôležitejších sektorov národného hospodárstva bola obmedzená miera subjektívneho riadenia a odborných a riadiacich chýb, ktoré by mohli zásadným spôsobom ovplyvniť fungovanie sektoru,“ dodali poslanci, podľa ktorých model monokratického vedenie nie je v súlade s európskou legislatívou.

Člen predstavenstva by nemohol byť podľa návrhu poslancov zároveň aj členom novej rady. Podľa poslancov z SaS prijatím nimi navrhovanej novely nenastane žiadna komplikácia v činnostiach regulovaných subjektov ani koncových spotrebiteľov energií. „Naopak malo by sa zaistiť stabilnejšie prostredie v oblasti regulácie sieťových odvetví a zaistiť vyššiu transparentnosť v rozhodovaní úradu,“ konštatovali poslanci.

Regulačný úrad nechce iniciatívu opozičných poslancov komentovať. „Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ako nezávislý úrad zásadne nekomentuje politické vyjadrenia,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Zo strany SaS nejde o prvý krok voči vedeniu ÚRSO. Proti predsedovi regulačného úradu Jozefovi Holjenčíkovi podnikala strana kroky už počas vlády Ivety Radičovej, ktorej bola súčasťou. Vtedajší minister hospodárstva Juraj Miškov sa viacerými spôsobmi snažil zmeniť pomery na regulačnom úrade. Ani jeden mu však počas zhruba dvoch rokov ministrovania nevyšiel. Aj vtedy bola SaS presvedčená, že ÚRSO pod vedením Holjenčíka a s takou štruktúrou vedenia, akú mal, je málo transparentný a nezávislý.

Súvisiace články

Aktuálne správy