Pod tlakom cenzúry: Už žiaden ekonomický pesimizmus!

, FT;ČTK Foto: SITA/AP;thinkstock

Čínska ekonomika v tohtoročnom prvom štvrťroku v medziročnom porovnaní stúpla o 6,7 percenta, čo bol najpomalší rast za sedem rokov. V celom tomto roku očakáva čínska vláda rast v rozmedzí 6,5 percenta až sedem percent. Analytici ale musia hovoriť o úspechu.

Čínske úrady sa snažia prinútiť ekonómov, analytikov a novinárov k priaznivejšiemu hodnoteniu vyhliadok domáceho hospodárstva. Ako informoval denník The Wall Street Journal, čínski burzoví regulátory, cenzori a ďalšie vládne úrady vysielajú slovné varovania ľuďom, ktorých verejné výroky o ekonomike nie sú v súlade s optimistickými vyhláseniami vlády. Postup je súčasťou snahy Pekingu zmierniť rastúce obavy ohľadom budúceho vývoja druhej najväčšej ekonomiky sveta, ktorá už dlhší čas zápasí so spomaľovaním rastu. Pretože sa stále viac ľudí snaží presúvať peniaze do zahraničia, chcú vládne úrady vytvoriť atmosféru "pozitívnej energie", píše The Wall Street Journal.

V minulosti sa čínska cenzúra sústredila predovšetkým na politických disidentov, zatiaľ čo komentáre k ekonomike a podnikovej správe mali relatívnu slobodu. Vláda totiž v tichosti uznávala, že voľnejší pohyb informácií podporuje ekonomickú aktivitu. Teraz sa ale Peking rozhodol prevziať späť kontrolu nad tokom ekonomických informácií potom, čo politické pochybenia, ktoré prispeli k vlaňajšiemu prepadu na čínskych akciových trhoch, vyvolali u investorov obavy ohľadom schopnosti čínskeho vedenia zvládnuť spomaľovanie hospodárskeho rastu.

Ekonómka Lin Cchaj-i zo štátnej maklérskej spoločnosti Guotai Junan Securities, ktorá otvorene hovorila o rastúcom dlhu čínskych podnikov, previse ponuky na trhu s bývaním a oslabovaní čínskej meny, nedávno podľa informácií denníka dostala už druhé varovanie. Kým prvé prišlo od burzového regulátora, druhé pochádzalo priamo z jedného oddelenia jej firmy. To jej nariadilo, aby sa vyhýbala príliš pesimistickým výrokom o ekonomike.

Analytici akciového trhu začínajú byť kvôli tlaku zo strany úradov snažiacich sa stabilizovať situáciu na burze opatrní pri vydávaní kritických správ o podnikoch. A minimálne jeden čínsky ekonomický inštitút bol úradmi vyzvaný, aby nespochybňoval vládny program, ktorý má štátnym podnikom pomôcť znížiť dlh, píše The Wall Street Journal.

Vedenie čínskej komunistickej strany sa v posledných mesiacoch snaží rozptýliť obavy svetových finančných trhov ohľadom domácej ekonomiky. Jej snaha o kontrolu nad ekonomickými informáciami by ale mohla naopak prehĺbiť neistotu investorov, ktorí už teraz spochybňujú spoľahlivosť oficiálnych čínskych štatistík a vyhlásení. "Ak chce strana a vláda počuť len dobré správy, bude lepšie nepočúvať nič, pretože hodnota takýchto slov bude menší ako nulová." uviedol analytik Scott Kennedy z washingtonského Strediska pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Súvisiace články

Aktuálne správy