Zaplatíte, ak je vaše dieťa tyran: Mastná pokuta pre rodičov, ktorých deti šikanujú ostatné

, Christian Science Monitor Foto: thinkstock

Rodičia dokážu zabrániť, aby ich deti šikanovali v škole svojich vrstovníkov. Myslí si to mestská rada v meste Shawano v americkom Wisconsine.

Za jednu z posledných snáh, ako zamedziť šikanovaniu v školách, je nariadenie, na základe ktorého sa budú pokutovať rodičia, ktorých deti spôsobujú šikanu v škole. Podľa americkej televízie Fox11 News chce mesto koordinovať úsilie so školou aj s políciou, aby im pomohli identifikovať mladých tyranov.

Nové nariadenie sa opiera o názor časti odborníkov, že z detí sa stávajú tyrani aj dôsledkom nedostatku riadnej disciplíny doma. Rodičia by mali vychovávať k súcitu a spravodlivosti, upravovať ich správanie, potom je menej pravdepodobné, že sa prejavia v školách ako násilníci. Okrem Shawano prijali podobné opatrenia aj mestá Plov a Monoma.

Pokuty len odzrkadľujú obdobné americké zákony, ktoré sa snažia brať rodičov na zodpovednosť za trestnú činnosť svojich detí, ak sa zistí, že rodičia "prispeli k delikvencii maloletej osoby." Ide predovšetkým o deti v školskom veku, mladšie ako 18 rokov.

Niektorí odborníci sú ale skeptickí, tvrdia, že na podobné zákony je priskoro, chýbajú podrobnejšie výskumy. Justin Patchin, profesor trestného práva na University of Wisconsin-Eau Claire, nevie prijať zatiaľ rozhodné stanovisko, či by rodičia mali byť v takejto miere zodpovední za správanie sa svojich detí. "Zatiaľ sa nedá hovoriť o tom, či sú to dobré nástroje, alebo nie. Vieme, že rodičia určite zohrávajú dôležitú úlohu pri výchove svojich detí, ale nevieme, aký vyvolajú účinok právne sankcie, ak deti porušia zákon."

Patchin, ktorý pracoval s deťmi zapojenými do kyberšikany, hovorí, že rodičia často ani nevedia, že ich deti sa prejavujú ako tyrani, ale keď to zistia, dokážu zvyčajne rýchlo zareagovať. Hovorí, že niektoré z týchto detí často trpia psychickými poruchami, ktoré rodičia ani nemôžu zvládnuť.

Ako ukazuje výskum o kriminalite mladistvých, deti sú vývojovo nezrelé, nemajú pudy pod kontrolou a nedokážu vyhodnotiť dlhodobé následky svojho konania. Preto sa odborníci vyjadrujú, že ak by sa väčšina rodičov brala na zodpovednosť za nekoncepčné, niekedy až brutálne činy svojich detí, bolo by to, mierne povedané, nespravodlivé.

V prípade mesta Shawano budú rodičia najskôr upozornení, ak sa zistí, že ich dieťa bolo zapojené do šikany, a budú mať 90 dní na nápravu situácie. Ak sa správanie dieťaťa nezmení, môžu dostať pokutu až do výšky 366 dolárov. V prípade, ak sa dieťa bude podieľať aj druhý krát na incidente, rodič bude čeliť pokute vo výške 681 dolárov.

Prípady šikanovania, podľa správy amerického ministerstva školstva z minulého roka, v ostatnom čase klesli. Jedným z kľúčových dôvodov, prečo je škodlivé správanie zdanlivo na ústupe, je, že mladí ľudia začali raziť cestu väčšej rozmanitosti pri získavaní väčšieho uznania. V školách už medzi dospievajúcimi nie je v trende ohovárať niekoho z dôvodu jeho sexuálnej orientácie či identity.

Podľa odborníkov by bolo účinnejšie, než zavádzanie pokutovania rodičov, väčšie zapájanie študentov do diskusií o šikanovaní, viac programov prevencie na školách, aby potenciálna obeť vedela, ako sa má v takejto situácii brániť.

Súvisiace články

Aktuálne správy