Facebook zaznamenal prvý neúspech v spore s užívateľmi

BRATISLAVA 6. mája (SITA, Reuters) – Spoločnosť Facebook prehrala prvé kolo súdnych sporov so svojimi užívateľmi. Spor sa týka údajného protiprávneho ukladania biometrických údajov, ktoré spoločnosť Facebook získava z tvárí na fotografiách. Sudca na federálnom súde v Kalifornii nevyhovel žiadosti spoločnosti Facebook o zamietnutie sporu.

Žaloba je postavená na základe zákona z Illinois o dôvernosti biometrických údajov (BIPA). Spoločnosť Facebook namietala, že žalobca nemôže využiť tento zákon, keďže sa užívatelia v rámci pravidiel využívania služieb so spoločnosťou Facebook dohodli, že spory sa budú riešiť podľa kalifornských zákonov. Súd však rozhodol, že BIPA je možné použiť.

Žalobcovia hovoria, že spoločnosť Facebook nezákonne zbiera a ukladá biometrické údaje, ktoré spoločnosť používa pre rozpoznávanie tvárí a následné návrhy na označenie ľudí na fotografiách. Žalobu podali rezidenti štátu Illinois v rámci zákonov platných v Illinois. Účastníci sporu sa však dohodli na tom, že spor presunú do Kalifornie.

Súvisiace články

Aktuálne správy