Predaj vozidiel značky Ford v Číne v apríli klesol o 11 %

Predaj vozidiel značky Ford v Číne v apríli medziročne klesol o 11 %, najstrmšie za celý rok. To signalizuje, že automobilku zasiahlo spomaľovanie čínskej ekonomiky, uviedla agentúra Reuters.
Aprílový pokles predaja v Číne ešte zhoršil slabý štart firmy do tohto roka. V marci totiž odbyt Fordu na čínskom trhu stúpol len o 5 % po februárovom znížení o 9 %.
Americká automobilka vyrába autá v Číne v spoločnom podniku s firmami Chongqing Changan Automobile a Jiangling Motors Corp (JMC).
Rast dopytu po vozidlách v ázijskej krajine, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, sa už vlani takmer zastavil, ale vďaka októbrovému zníženiu dane na menšie autá znova ožil. Čínska vláda predĺžila daňové výhody na kúpu malých áut do konca tohto roka. Experti však nedokážu odhadnúť, či sa premietne aj do solídneho rastu predaja vzhľadom na spomaľovanie čínskej ekonomiky.
Podľa oficiálnych štatistík sa výkon čínskej ekonomiky v 1. kvartáli 2016 zvýšil o 6,7 %. To je menej ako vo 4. kvartáli 2015, keď stúpol o 6,8 %. Za celý minulý rok sa zvýšil o 6,9 %.
Za prvé štyri mesiace 2016 predal Ford v Číne celkovo 391.294 áut, o 7 % viac ako vlani v rovnakom období.
Podľa údajov čínskeho združenia predajcov automobilov celkový odbyt vozidiel na čínskom trhu v 1. kvartáli vzrástol o 6 %. A rovnaké tempo rastu predaja očakáva združenie za celý rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy