Maďarsko chce kúpiť podiel v Erste do konca júna

Maďarský štát a Európska banka pre obnovu a rozvoj kupujú v lokálnej divízii skupiny Erste spolu 30 % akcií.

Maďarská vláda plánuje dokončiť kúpu podielu v dcérskej spoločnosti bankovej skupiny Erste tento alebo budúci mesiac. Vyhlásil to vo štvrtok minister hospodárstva Mihály Varga. Kúpnu cenu nešpecifikoval, uviedol však, že bude rovnaká, akú za balík 15 % akcií zaplatí Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR). Tá v stredu informovala, že podpis dohody o kúpe podielu v spoločnosti Erste Bank Hungary očakáva v druhom kvartáli tohto roka.

Na vstupe do lokálnej divízie skupiny Erste sa dohodlo Maďarsko s EBOR vlani vo februári. Transakcia predpokladá, že maďarský štát a EBOR získajú v banke zhodne po 15 % akcií. Dohode predchádzal záväzok vlády v Budapešti znížiť daňové zaťaženie bankového sektora.

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy