ECB vyriekla definitívny ortieľ: Päťstoeurové bankovky v roku 2018 končia

, ČTK Foto: thinkstock

Európska centrálna banka koncom roka 2018 prestane vydávať bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur. Banka to oznámila v stredu. Dôvodom sú obavy zo zneužívania bankoviek na kriminálne aktivity. ECB však dodala, že vydané päťstoeurové bankovky bude možné používať aj naďalej a bude ich možné kedykoľvek zameniť.

Päťstoeurové bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Napríklad v Spojených štátoch je najvyšším platidlom v obehu stodolárová bankovka. "Päťstoeurové bankovky sú nástrojom pre nezákonné aktivity," vyhlásil šéf ECB Mario Draghi.

Päťstoeurové bankovky nie sú pri bežných platbách príliš používané, niektorí obchodníci ich dokonca ani neprijímajú. Objavujú sa však pri vyšetrovaniach praní špinavých peňazí, píše agentúra AP.

Bývalý šéf britskej banky Standard Chartered Peter Sands uviedol, že bankovky s vysokou hodnotou sú obľúbené medzi teroristami, obchodníkmi s drogami a u ľudí snažiacich sa vyhnúť plateniu daní. Staršia správa od britskej polície z roku 2010 tvrdí, že iba 10 % 500-eurových bankoviek boli použité na legitímne účely.

Suma milión eur v 500-eurových bankovkách váži len 2,2 kilogramu, takže sa zmestí napríklad do batohu na notebook či do kufríka. V 50-eurovýh  bankovkách by pritom rovnaká suma vážila 22 kilogramov, čo by vyžadovalo oveľa objemnejšiu batožinu, upozorňuje AP.

Ministri financií krajín Európskej únie vo februári banku vyzvali, aby zvážila možnosti, ako obmedziť dostupnosť 500-eurových bankoviek. "Existuje nebezpečenstvo, že veľké bankovky a vysoké sumy v hotovosti môžu byť ľahko použité na financovanie terorizmu," uviedol vtedy holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý predsedá užšej skupine ministrov financií eurozóny.

Počet 500-euroviek v obehu významne vzrástol od roku 2002, čo vyvolalo obavy, že sa používajú na financovanie terorizmu. Podľa údajov ECB sa vo forme 500-eurových bankoviek nachádzalo takmer 30 percent celkovej hotovosti, ktorú vlani nahromadili ľudia v eurozóne. Celková hodnota peňazí v hotovosti vlani vystúpila na viac ako bilión eur. Stiahnuté budú len 500-eurovky. "Ostatné denominácie, od 5 do 200 zeur zostanú zachované," informuje banka.

 

Švajčiarska národná banka odmietla vyradiť 1000-frankovky s argumentom, že stiahnutie tejto bankovky by malo iba malý dopad na boji proti trestnej činnosti. V skutočnosti, niektorí švajčiarski poslanci vyzvali centrálnu banku, aby vytvorila 5000-frankovku, s odôvodnením, že takýto nominál by dokázal  "ochrániť súkromie a slobodu" občanov.


Dopad nového rozhodnutia o stiahnutí 500-euroviekpravdepodobne nebude mať dopad na väčšinu občanov 19-člennej eurozóny. 56 % občanov EÚ totiž tvrdí, že takúto bankovku nikdy nepoužili. A zločinci, voči ktorým to údajne celé je, pravdepodobne preskočia na inú hotovosť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy