Zdravie si za peniaze nekúpiš: Bohatší ľudia majú častejšie rakovinu

, quartz Foto: SITA/AP

Peniaze vám nedovolia kúpiť si šťastie, ale ak ich máte viac než dosť, dovolia vám získať lepšiu prognózu v prípade, že vám diagnostikovali rakovinu kože.

Je dokázané, že chudoba patrí k rizikovým faktorom pre vznik zlého zdravotného stavu a predčasnej o úmrtnosti. Hovorí o tom napríklad štúdia publikovaná v Epidemiologic Reviews v roku 2004, ktorá analyzovala príjmovú nerovnosť a jej koreláciu so zdravím. Nová štúdia o rakovine kože zistila, že bohatší ľudia skutočne majú väčšiu šancu, že im diagnostikujú melanóm ale zároveň väčšiu šancu na prežitie.

Do štúdie sa zapojilo 1339 pacientov s melanómom, pričom sa porovnávali výsledky u ľudí s príjmami nad a pod mediánom príjmu 90 000 dolárov ročne. Pacienti na spodnom konci spektra príjmovej skupiny mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť, ak mali pokročilé štádium rakoviny, že prežijú. Hoci sa s takýmito vecami nežartuje, v peňažnom ponímaní platí asi nasledovné. "Čím viac peňazí zarobíte, tým lepší výsledok je to pre melanóm," hovorí Dr. Jennifer Stein, jeden z autorov štúdie a profesor na oddelení dermatológie New York University Medical School. Ako odborník sa špecializuje na liečbu ľudí s vysokým rizikom vzniku melanómu.

Rozoberme si to na drobné. U ľudí s nižšími príjmami sa diagnostikuje rakovina neskôr ako u bohatých. Ďalším faktorom je skutočnosť, že ľudia s vyššími príjmami majú tendenciu nadobudnúť menej nebezpečné typy rakoviny než sú bežne rozšírené melanómy medzi tými, ktorí zarábajú menej. Vyššia miera rozšírenia melanómu u bohatších ľudí je často pripisovaná skutočnosti, že majú viac príležitostí užiť si dovolenku na francúzskej Riviére, Bora Bora, a na ďalších miestach, kde sa vystavujú rizikám "rekreačného slnečného žiarenia", myslia si autori štúdie.

Je tiež možné, že domácnosti s nižšími príjmami majú menšie povedomie ohľadom choroby a preto je menej pravdepodobné, že kvôli tomu včas navštívia lekára. V iných prípadoch to môže byť nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti. Ale v tejto konkrétnej štúdii to nehralo žiadnu rolu, pretože väčšina pacientov mala zdravotné poistenie.

Hoci štúdie ponúka niektoré zaujímavé výsledky, stále je tu ešte veľa neznámeho o tom, kto je najviac náchylný stať sa onkopacientom kvôli rakovine kože. Odborníci tvrdia, že akékoľvek atypické prejavy kože je vhodné konzultovať s lekárom. Atypické prejavy sú oveľa dôležitejšie ako len celkové množstvo znamienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy