Nemecko vylepšilo odhad výberu daní o 5 mld. eur

Panel rezortu financií odhadol, že v tomto roku bude výber daní v sume 691,2 mld. eur, v novembri minulého roka odhadoval, že výber daní v roku 2016 bude v objeme 686,2 mld. eur.

Nemecko vylepšilo odhad výberu daní v tomto roku o 5 mld. eur. Uviedol to v stredu nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý to vysvetlil rastom ekonomiky a rekordne vysokou zamestnanosťou. „Odhady výberu daní ukazujú, že sme v silnejšej pozícii pri riešení súčasných výziev bez nových dlhov,“ konštatoval Schäuble s odkazom na náklady riešenia rekordného prílevu migrantov do Nemecka v minulom roku.

Panel rezortu financií zložený z daňových odborníkov odhadol, že v tomto roku bude celkový výber daní v sume 691,2 mld. eur. Zahrnuté sú do toho okrem celoštátnych daní aj dane spolkových krajín a samospráv. V novembri minulého roka tento panel odhadoval, že celkový výber daní v roku 2016 bude v objeme 686,2 mld. eur. Nemecký minister financií však dodal, že neexistuje fiškálny priestor na to, aby vláda vyhovela dodatočným požiadavkám na výdavky zo strany ministerstiev.

Podľa údajov nemeckého štatistického úradu sa sezónne upravený počet zamestnancov v krajine v marci zvýšil o 44 tis. na takmer 43,4 milióna. Vláda očakáva, že v tomto roku počet zamestnancov stúpne na 43,5 mil. a v budúcom roku sa zväčší na takmer 44 miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy