Čistý zisk Erste Group stúpol na takmer 275 mil. eur

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali so sumou čistého zisku za prvý štvrťrok 219 mil. eur.

Spoločnosť Erste Group zaznamenala v prvom kvartáli vyšší čistý zisk, ako sa očakávalo. Prispel k tomu pokles miery problémových úverov. Čistý zisk spoločnosti stúpol na 274,7 mil. eur z hodnoty 225,8 mil. eur v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali so sumou 219 mil. eur.

„Prvýkrát od roku 2009 objem problémových úverov klesol pod 9 mld. eur. Ich podiel predstavuje 6,7 % hrubého objemu,“ uviedol šéf spoločnosti Andreas Treichl. Nízke úrokové sadzby budú podľa spoločnosti aj naďalej výzvou. Banka očakáva horšie prevádzkové výsledky v Maďarsku. Dôvodom sú horšie tržby, aj keď klesla suma, ktorú banka zaplatila v rámci bankovej dane na 27,7 mil. eur.

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy