Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v apríli spomalil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v apríli spomalilo tak, ako to naznačil rýchly odhad. To poukazuje na slabší rast hospodárstva v regióne, ktorý zaviedol euro v tomto, 2. kvartáli. Vyplýva to zo spresnených výsledkov spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry AP a RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v apríli mierne klesol na 53 bodov z 53,1 bodu v marci. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym aprílovým odhadom. Hodnota indexu pritom dosiahla najnižšiu úroveň za dva mesiace, ale udržala sa nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromné sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už 34 mesiacov.
Zo spresnených výsledkov ďalej vyplýva, že PMI dominantného sektora služieb (ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne) v apríli nakoniec nevzrástol na 53,2 bodu, ale stagnoval na marcovej úrovni 53,1 bodu.
Čo sa týka najväčších ekonomík menového bloku, Nemecko si udržalo solídny rast súkromného sektora, aj keď hodnota jeho PMI v apríli klesla na 53,6 bodu (z 54 bodov v marci), a nie na 53,8 bodu. A zároveň Francúzsko, druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny, zaznamenalo v apríli prvý rast aktivity v súkromnom sektore, za tri mesiace, ale menší, ako naznačoval rýchly odhad. Aprílový PMI francúzskeho súkromného sektora totiž vzrástol len na 50,2 bodu, namiesto na 50,5 bodu z marcových 50 bodov.
Ekonomika eurozóny v 1. kvartáli zrýchlila a viac, ako analytici predpovedali. Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v 1. štvrťroku zvýšil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,6 %, zatiaľ čo vo 4. štvrťroku medzikvartálne stúpol o 0,3 %. Medziročne vzrástol výkon hospodárstva eurozóny o 1,6 %. Najnovší prieskum Markit však naznačuje, že za celý tento rok sa HDP eurozóny zvýši o zhruba 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy