Slovenský maloobchod rástol rýchlejšie ako priemer eurozóny

Marcové maloobchodné tržby v eurozóne medzimesačne klesli o 0,5 %. Na Slovensku sa zvýšili o 0,9 %

Sezónne upravený objem maloobchodných tržieb v eurozóne v marci medzimesačne klesol o 0,5 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšil o 0,7 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa kalendárne upravené marcové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 2,1 % a v rámci celej EÚ o 2,4 %. Vyplýva to z odhadov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu. Slovenské maloobchodné tržby v marci medzimesačne posilnili o 0,9 %, čo bol druhý najvýraznejší rast spomedzi krajín, pre ktoré mal Eurostat údaje k dispozícii. Medziročne sa tržby slovenského maloobchodu v marci zvýšili o 2 %.

Najsilnejší medzimesačný rast zaznamenali vo Fínsku (1,1 %), na Slovensku (0,9 %) a v Bulharsku (0,8 %). Najviac oproti februáru tržby klesli v Portugalsku (-5,2 %), v Dánsku (-3,9 %) a v Estónsku (-1,8 %).

Medziročne v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší rast maloobchodných tržieb evidovali Rumunsko (18,4 %), Luxembursko (14,8 %), Bulharsko (6,2 %) a Írsko (6,1 %). Medziročné tržby najviac klesli v Dánsku (-4,9 %) a Belgicku (-2,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy