Cestou ku kvalitnému hromadnému stravovaniu je kvalita surovín

Cestou ku kvalitnému hromadnému stravovaniu je kontrolovaná kvalita vstupných surovín, zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v materiáli Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ktorý dnes prerokovala a schválila na svojej schôdzi vláda SR.
Podľa MPRV je potrebné podporiť spotrebu slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov prostredníctvom štátnych a verejných inštitúcií formou ich prioritného nákupu pre zabezpečenie stravovania.
„Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, riešenie sa hľadalo vo forme návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania,“ zdôraznil v materiáli poľnohospodársky rezort.
Materiál agrorezort pripravil v súvislosti s uznesením vlády SR z 15. októbra 2014, ktoré ukladá ministrom „prijať kroky v rámci nimi riadených rezortov, aby inštitúcie podliehajúce ich riadeniu nakupovali slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže“.
Materiál bol predmetom skráteného medzirezortného konania, pretože situácia v obstarávaní potravín, najmä v prípade školského stravovania, si podľa agrorezortu vyžaduje neodkladné riešenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy