Zisk Siemensu v 2. kvartáli prekonal odhady analytikov

Nemecký koncern Siemens v 2. kvartáli svojho finančného roka 2015/16 prekvapil analytikov. Jeho zisk totiž vzrástol viac, ako očakávali. Dôvodom boli úsporné opatrenia aj zmiernenie sankcií proti Iránu, vďaka ktorým stúpol odbyt jeho divízie plynárenskej techniky. Vedenie koncernu zároveň zvýšilo svoje ciele v oblasti úspor v tomto roku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Zisk celého koncernu za tri mesiace do konca marca 2016, teda v 2. kvartáli jeho finančného roka, vzrástol o 28 % na 2,12 miliardy eur. Prekonal tak odhady ekonómov, ktorí Siemensu predpovedali zisk v priemere 1,92 miliardy eur.
Hodnota nových objednávok sa v sledovanom období zvýšila o 7 % na 22,3 miliardy eur. Koncern v 2. kvartáli zaevidoval dve veľké objednávky na dodávky zariadenia pre elektráreň v Egypte, a tiež pre veterný park v Británii.
Tržby spoločnosti v 2. kvartáli stúpli o 5 % na 19 miliárd eur a mierne zaostali za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby vo výške 19,3 miliardy eur.
Po prepočítaní na akciu dosiahol Siemens v období január – marec zisk 1,78 eur, čo je menej ako zisk 4,70 eur na akciu v rovnakom období vlani. Dôvodom jeho poklesu boli odpisy a ďalšie jednorazové náklady.
Siemens očakáva v tomto roku, ktorý sa končí 30. septembra, mierny rast tržieb a zisk v rozmedzí 6 – 6,40 eura na akciu. Koncern zvýšil aj cieľ pre úspory za celý rok na 850 až 950 miliónov eur z pôvodných 800 – 900 miliónov eur.
Generálny riaditeľ Joe Käser v rámci transformácie koncernu, ktorý sa po novom viac zameria na produkciu a distribúciu energií, zrušil doteraz 15.500 pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy