ECB: Americkí investori zarobili milióny dolárov, vďaka úniku dát

, ČTK Foto: SITA/AP

Milióny dolárov, to je suma, ktorú naznačila štúdia Európskej centrálnej banky ako možný zárobok amerických investorov. K týmto peniazom sa dostali údajne vďaka tomu, že mali skôr prístup k uniknutým dôležitým ekonomickým údajom, než zvyšok trhu.

Výskumníci sledovali, ako sa vyvíjalo obchodovanie pred zverejnením dôležitých správ z americkej ekonomiky, ktoré mohli ovplyvniť ceny na finančných trhoch. Medzi tieto údaje patril aj ndex spotrebiteľskej dôvery v USA, údaje z tamojšieho trhu s bývaním alebo rýchly odhad výkonu americkej ekonomiky.

V prípade jedenástich z 21 dôležitých ekonomických správ sa ceny na trhoch vybrali "správnym" smerom ešte predtým, ako boli údaje oficiálne zverejnené. Investori teda správne nakupovali alebo predávali akcie či americké vládne dlhopisy, a zjavne tak vopred poznali vplyv danej správy na trhy, citoval zo správy britský spravodajský server BBC. V siedmich prípadoch bol tento posun "významný", tvrdí štúdia, ktorá pokrýva obdobie od januára 2008 do marca 2014.

Autori štúdie tvrdia, že ich zistenia poukazujú na rozsiahly únik informácií. Presvedčivé dôkazy však nemajú. Celá vec by sa podľa nich mala stať predmetom vyšetrovania, uvádza sa v dokumente, ktorý ECB zverejnila v pondelok.

Verejné orgány v USA podliehajú smerniciam o základných federálnych ekonomických indikátoroch. Správa ECB však tvrdí, že na významnom pohybe cien sa vo väčšine prípadov podieľali údaje zverejnené súkromnými firmami, na ktoré sa tieto pravidlá nevzťahujú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy