Výsledky Pfizeru za 1. kvartál výrazne prekonali očakávania trhu

Výsledky amerického farmaceutického koncernu Pfizer za 1. kvartál bez problémov prekonali očakávania Wall Street. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Čistý zisk najväčšieho amerického výrobcu liekov počas prvých troch mesiacov 2016 medziročne vyskočil o 27 % vďaka nárastu tržieb a nižším daniam. Spoločnosť tiež zvýšila finančnú prognózu pre celý prebiehajúci rok. Ako dôvod uviedla dobrý prevádzkový výkon v uplynulom kvartáli a zlepšenie obchodných vyhliadok. Akcia Pfizeru sa v predburzovom obchodovaní zvýšila takmer o 3 %.
Tržby koncernu v 1. kvartáli medziročne stúpli o 20 % na 13 miliárd USD (11,23 miliardy eur). Analytici počítali s tržbami na úrovni necelých 12 miliárd USD. Dôvodom bol okrem akvizícií vysoký dopyt po lieku proti rakovine prsníka a vakcíne Prevenar. Čistý zisk dosiahol 3,02 miliardy USD alebo 49 centov na akciu oproti 2,38 miliardy USD alebo 38 centom na akciu v rovnakom období vlani. Zisk upravený o jednorazové položky predstavoval 67 centov na akciu, pričom analytici očakávali len 55 centov na akciu.
Pfizer aktuálne počíta za celý rok 2016 zisk v pásme 2,38 USD až 2,48 USD, pričom doteraz očakával len 2,20 až 2,30 USD na akciu. Tržby by mali dosiahnuť 51 až 53 miliárd USD, čo je o 2 miliardy USD viac v porovnaní s doterajšou prognózou.

Súvisiace články

Aktuálne správy