Nadišiel čas veci urýchliť: Európska komisia znižuje predpoveď rastu HDP eurozóny

, CNBC;SITA Foto: TASR/AP

Európsky komisár Pierre Moscovici na tlačovej konferencii povedal, že v tomto roku môžeme očakávať "stabilný rast", ale že hospodárske oživenie by mohol byť aj rýchlejšie.

EK upravila svoju predikciu pre hrubý domáci produkt eurozóny na rok 2016 na 1,6 percenta z predchádzajúcich 1,7 percenta. Zároveň znížila aj svoj odhad pre rok 2017 na 1,8 percenta z 1,9 percenta.

"Európsky rast sa drží a to znamená, že vyvíjaná snaha sa vypláca," povedal komisár Pierre Moscovici. "Ale je čas veci urýchliť," dodal. "Európsky rast je podporovaný, pretože je stále ťahaný spotrebou domácností, zatiaľ čo investície, ktoré zaostávali, by sa mali v rokoch 2016-2017 obnoviť," povedal.

Podľa jeho slov volatilita na finančných trhoch na začiatku roka nepomohlo ekonomike regiónu a spomalenie hospodárskeho rastu v Číne naďalej predstavuje riziko. Pre ekonomiku širšej Európskej únie Komisia predpovedá rast HDP o 1,8 percenta v roku 2016. Avšak, ako to uviedla vo svojej správe, rast zostáva skromný ak výkon kľúčových obchodných partnerov spomalí a niektoré z tzv.  dlhodobejších podporných faktorov začnú vypadávať."

"Veľmi uvoľnená menová politika pripravila pôdu pre zrýchlenie investícií tým, že prístup k financovaniu je jednoduchší a lacnejší. Fiškálna politika v eurozóne by mala podľa očakávaní podporovať rast v tomto roku. Hoci ceny ropy na začiatku roka 2016 opäť klesli a predĺžil impulz reálnych disponibilných príjmov, sila tejto podpory by mala postupne slabnúť ako sa ceny ropy odrazia od dna," uvádza sa v správe.

"Podobne aj vývoz z eurozóny, stále ťaží z minulého oslabenie eura, nedávny vzostup meny zvýšil náchylnosť na účinky spomalenia zahraničného rastu."

Európska centrálna banka (ECB) je kľúčovým aktérom v snahe stimulovať rast a infláciu v eurozóne. Na základe aktuálnych údajov klesli spotrebiteľské ceny v regióne aj v apríli. Európska komisia včera potvrdila, že miera inflácie zostane utlmená, na 0,2 percenta v roku 2016. "Očakáva sa, že inflácia zostane blízko pri nule v blízkej budúcnosti, pretože ceny energií sú nižšie ako pred rokom," myslí si Komisia. "Vonkajšie cenové tlaky sú slabé, euro mierne posilňuje a tlmí ceny svetových výrobcov."

Inflácia by mala vzrásť "výraznejšie" v druhej polovici tohto roka, ako ceny energií budú postupne rásť: ceny pre domácnosti sa zvýšia, čo bude mať za následok posilnenie domáceho dopytu.V budúcom roku by ceny v eurozóne podľa EK mali stúpnuť o 1,4 %. "Ekonomické zotavovanie v Európe pokračuje, ale globálny kontext je menej nápomocný, ako bol," povedal podpredseda komisie Valdis Dombrovskis.

Nemecká ekonomika sa podľa EK v tomto a budúcom roku zväčší o 1,6 %. Predchádzajúca prognóza rátala s jej rastom v oboch rokoch o 1,8 %. Predikciu pre Francúzsko komisia nezmenila a predpokladá posilnenie o 1,3 % v tomto roku a o 1,7 % v roku 2017. Grécko je jedinou ekonomikou eurozóny, v prípade ktorej komisia očakáva v tomto roku pokles HDP, a to o 0,3 %. V budúcom roku by však grécke hospodárstvo malo opäť rásť, pričom by sa malo zväčšiť o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy