Výsledky kontroly NKÚ v elektrárňach zostávajú tajné

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR je prípad stále živý.

Výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) v Slovenských elektrárňach zostávajú naďalej tajné. NKÚ tvrdí, že prípad je stále živý. „Kontrola bola vedená v režime vyhradené. O použití zákonného postupu z hľadiska utajeného nakladania so zistenými skutočnosťami pri kontrole uvedeného subjektu rozhodlo bývalé vedenie úradu a súčasný predseda NKÚ danú skutočnosť plne rešpektuje,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Národná rada SR (NR SR) na základe postoja najvyššieho kontrolného úradu tak neplánuje protokol s výsledkami kontroly v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny zverejniť. „Kontrola bola vedená v režime vyhradené. Otázku týkajúcu sa sprístupnenia verejnosti nerieši NR SR, uvedené je v kompetencii NKÚ,“ odkázal portálu vEnergetike.sk odbor komunikácie s médiami a verejnosťou. S výsledkami kontroly sa však môžu po súhlase predsedu parlamentu oboznámiť aj v marcových voľbách novozvolení poslanci. Okrem poslancov majú k dispozícii výsledky kontroly NKÚ v elektrárňach aj Generálna prokuratúra SR, Finančné riaditeľstvo SR, minister hospodárstva, prezidenta SR, ako aj Národná kriminálna agentúra.

NKÚ upozornil, že všetci, ktorí sa s protokolom o výsledkoch kontroly v Slovenských elektrárňach oboznámili, by nemali zabúdať na mlčanlivosť. „Mlčanlivosťou sú viazaní všetci tí, ktorí boli do kontroly zapojení a prišli do kontaktu s protokolom. Ak by tento režim nerešpektovali, dopustili by sa porušenia zákona a v takom prípade by museli konať orgány činné v trestnom konaní,“ konštatovala Dobáková.

Portálu vEnergetike.sk sa v januári podarilo zistiť, že kontrola NKÚ potvrdila správnosť záverov policajných razií v Slovenských elektrárňach z roku 2014 a následného vznesenia obvinenia proti jednej osobe. Malo ísť o obvinenie vo veci zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. Policajti koncom októbra minulého roka oznámili, že v tejto veci obvinili Ľ. K. Ten mal účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární spôsobiť štátu (vtedy jediný akcionár Slovenských elektrární) škodu viac ako 308 miliónov eur. Tieto informácie následne potvrdilo aj samotné Prezídium Policajného zboru SR.

Kontrola NKÚ, ktorá začala v decembri 2014 a fyzicky sa skončila v apríli 2015, mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov. Bývalému ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa totiž nepozdávalo neustále zvyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Poslanci NR SR v septembri 2014 uznesenie schválili. Dostavba mochoveckých blokov si podľa schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 mld. eur. Začínalo sa však na sume 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy