Philips plánuje vyčleniť divíziu svetelnej techniky

Divíziu Philips Lighting analytici oceňujú na zhruba 5 mld. eur. Po vyčlenení plánuje Philips umiestniť na burze aspoň 25 % akcií novej firmy.

Holandská spoločnosť Philips plánuje vyčleniť svoju divíziu osvetľovacej techniky do osobitnej firmy. Informoval o tom v utorok generálny riaditeľ spoločnosti Frans van Houten. Divíziu Philips Lighting analytici podľa agentúry Reuters oceňujú na zhruba 5 mld. eur. V roku 2015 dosiahla prevádzkový zisk 331 mil. eur pri tržbách v sume 7,47 mld. eur. Po vyčlenení z materskej spoločnosti má nová samostatná firma prevziať dlh zhruba 950 mil. eur. Na akciovom trhu plánuje Philips umiestniť aspoň 25 % jej akcií. O načasovaní primárnej ponuky akcií Philips rozhodne na základe podmienok na trhu.

Spoločnosť Philips ešte v roku 2014 ohlásila plány na oddelenie divízie svetelnej techniky a uviedla, že hlavnou oblasťou jej podnikania bude zdravotnícka technika. Firma okrem emisie akcií zvažovala aj priamy predaj divízie svietidiel, minulý týždeň však oznámila, že k tomuto kroku pravdepodobne nepristúpi.

Súvisiace články

Aktuálne správy