Nič nové: Mladí sú kapitalizmom frustrovaní, odmietajú ho

, The Washington Post;CNBC Foto: TASR/AP;František Iván

Ďalší prieskum, rovnaké výsledky: väčšina mladých ľudí v USA odmieta princípy americkej ekonomiky a kapitalizmus ako taký. Tento výsledok síce nie je až tak prekvapivý, trochu nečakane ale pôsobia odpovede, podľa ktorých až tretina respondentov podporuje socializmus.

Podľa prieskumu Harvardovej univerzity nepodporuje kapitalizmus 51 % mladých ľudí medzi 18 a 29 rokmi, len 42 % uviedlo, že ho podporuje. Alternatívu mladí ľudia nemajú, ale až tretina opýtaných vyjadrila podporu socializmu, z čoho možno usudzovať, že nemajú tak celkom jasno v tom, čo vlastne chcú. Chyba prieskumu sa pohybuje na úrovni 2,4 percentuálneho bodu.

Autori prieskumu priznávajú, že výsledky nemožno jednoznačne interpretovať, pretože kapitalizmus je pomerne široký pojem, pod ktorým si každý predstavuje niečo iné. "Slovo kapitalizmus dnes neznamená to, čo znamenalo kedysi," vyjadril sa Zach Lustbader, jeden zo študentov posledného ročníka na Harvarde, ktorý sa na prieskumu zúčastnil. Pre tých, ktorí vyrástli počas studenej vojny, bol kapitalizmus symbolom slobody a ochrany pred Sovietskym zväzom a totalitou. Pre mladšie ročníky ide o symbol finančnej krízy, z ktorej sa ekonomika stále nespamätala. Dodatočný prieskum, ktorého sa zúčastnili aj starší ľudia, však ukázal, že aj oni sú voči kapitalizmu skeptickí. Iba skupina ľudí starších ako 50 rokov vyjadrila kapitalizmu podporu.Podľa Lustbadera sa zhoršujúca sa nálada odráža aj v spôsobe vyjadrovania politikov. Keď dnes pravicovo založení politici hovoria o kapitalizme, sťažujú sa na "klientelistický kapitalizmus". "Dnes už sotva počujete pravičiarov obhajovať svoje názory a činy s použitím pojmu kapitalizmus," upozorňuje Lustbader.

V okuliaroch policajta sa odráža  demonštrant s heslom kapitalizmus je organizovaný zločin
Možno aj to je dôvod, prečo demokratický kandidát a stranícky súper Hillary Clintonovej Bernie Sanders síce do volieb ako vodca demokratov nepôjde, ale medzi mladými ľuďmi je jednoznačne najobľúbenejším politikom. "V živote mladého človeka asi vždy príde obdobie, keď sa potrebuje odpútať od názorov svojich rodičov a hľadať nejaký nový, hlbší zmysel. Možností je na to veľa, najmä na strane demokratov, kde ľudia ako Sanders imponujú mladým ľuďom. A ja tomu rozumiem," reagoval Warren Buffett na harvardský prieskum v rozhovore pre televíziu CNBC. "Títo mladí ľudia vidia bohatú krajinu, v ktorej ale existujú veľké nerovnosti. Potom príde niekto, kto v mnohých ohľadoch pôsobí autenticky a má obavy z tých istých vecí, z ktorých majú obavy mladí ľudia. Stane sa potom ich modlou a dostane od nich veľa hlasov."

Je otázka, či za postojom mladých ľudí je odmietanie voľného trhu iba z princípu, alebo ide o vyjadrenie frustrácie z ekonomiky, v ktorej príjmy domácností už viac ako 15 rokov klesajú. Ak však dôjde na konkrétne otázky na to, ako by mala byť ekonomika vedená, mladí ľudia si často odporujú. Len 27 % z nich sa domnieva, že vláda by mala regulovať ekonomiku, a len 30 % si myslí, že by sa mala silne angažovať v procese zrovnoprávňovania. Iba 26 % uviedlo, že vládne výdavky sú efektívne pri zvyšovaní ekonomického rastu. Na druhej strane až 48 % tvrdí, že "základné zdravotné poistenie je právom všetkých ľudí", a 47 % súhlasí s tvrdením, že "základné potreby, ako sú jedlo a strecha nad hlavou, sú právom a vláda by mala pomôcť tým, ktorí si ich dovoliť nemôžu".

Mladí ľudia skrátka nevedia, čo chcú. John Della Volpe z politického inštitútu na Harvarde to vysvetľuje nasledovne: kapitalizmus je podľa mladých nespravodlivý a nepodáva pomocnú ruku na to odkázaným aj napriek tomu, že tvrdo pracujú. „Neodmietajú koncept. Odmietajú spôsob, akým je kapitalizmus podľa nich uskutočňovaný," myslí si Della Volpe.

Výsledky štúdie v prvom momente možno neznalého zaskočia, ale v skutočnosti nejde o nič prekvapujúce. Už v minulosti sa podobné výskumu dopracovali k takmer rovnakému záveru. V roku 2011 spoločnosť Pew Research Center zistila, že mladí ľudia sú kapitalizmom frustrovaní. Pri otázke, či podporujú kapitalizmus, vtedy odpovedalo kladne 46 %. Negatívne hodnotilo kapitalizmus 47 % respondentov, 49 % mladých ľudí nazeralo pozitívne na socializmus, oproti 43 % oslovených, ktorí ho odmietali.

Súvisiace články

Aktuálne správy