Ceny ropy výrazne klesli, americká WTI sa obchoduje pod 45 USD za barel

Ceny ropy dnes výrazne klesli. Americká WTI sa obchoduje pod úrovňou 45 USD (39,15 eura) za barel. Ukázalo sa totiž, že objem ťažby Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa nachádza v blízkosti historických maxím. Ďalším faktorom bolo vyberanie ziskov. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 19.23 SELČ predával po 44,86 USD. To je o 1,06 USD alebo 2,31 % menej než v piatok (29. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júnový kontrakt na ropu Brent zlacnel o 1,38 USD alebo 2,91 % na 45,99 USD za barel.
Produkcia kartelu OPEC sa v apríli zvýšila na 32,64 milióna barelov denne, čo je v blízkosti historického maxima, ukázal prieskum agentúry Reuters. Vývoz z južných irackých polí sa v apríli zvýšil rovnako ako lodný export z Ruska, ktoré je najväčším vývozcom ropy mimo OPEC.
Cena ropy Brent počas apríla vyskočila o 21,5 %, čo bol jej najprudší mesačný nárast za 7 rokov. Experti upozornili, že jedným z dôvodov aktuálneho poklesu cien čierneho zlata je aj vyberanie ziskov po dlhom a rýchlom náraste.

Súvisiace články

Aktuálne správy