Pijem kolu, lebo mi chutí: Prečo Warren Buffett odmieta odpovedať na niektoré otázky

, businessinsider Foto: SITA/AP

Uplynulý víkend prebehol 51. ročník výročnej schôdze Berkshire Hathaway. Počas stretnutia generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire, Warren Buffett a podpredseda Charlie Munger odpovedali na otázky novinárov, analytikov a akcionárov Berkshire. Čo prezradili? Veľa vecí. Ale v očiach prominentných komentátorov nič nové.

Zatiaľ čo Berkshire schôdzka má banálnu prezývku "Woodstock pre kapitalistov," metafora je celkom na mieste. V skutočnosti sa toto podujatie teší veľkému záujmu investorov, ktorí chcú spoznať nielen myšlienkové pochody Veštca z Omahy, ale sa dostať na rovnakú cestu úspechu.

Najväčší titulok, ktorý vyšiel z tohtoročného stretnutia, je Buffettovo odmietnutie odpovedať na otázku, či by akcionári Berkshire mali byť hrdí na to, že vlastnia akcie Coca-Coly. Išlo o klasický chyták. Niečo podobné, o čo sa pokúsil správca hedžového fondu Bill Ackman vlani. Samozrejme, Ackman to neurobil bezdôvodne, šlo o farmaceutická spoločnosť Valeant a jej nemorálne kroky. Buffett vtedy povedal, že obchod bol "ohromnou chybou." Ale poďme späť k otázke ohľadom Coly. Buffet tentoraz pri odpovedi uhol. Namiesto toho radšej hovoril o tom, koľko jej konzumuje, ​​štyri alebo päť plechoviek za deň,  a o tom, že ho nenúti nikto ju piť. Právnik Charlie Munger sa vyjadril, že otázky o negatívnych dopadoch koly ignorujú všetky výhody produktu, napríklad, že chutí výborne a že je to v podstate skvapalnená cukrovinka. Aj Buffett potvrdil, že ju jednoducho pije preto, že mu chutí a že ak v živote robíte čo chcete, budete žiť dlhšie. Tak toto vyzerá ako životná lekcia, ktorá by výborne vyzerala vytlačená na plagátoch.

Nič z toho však nezmení skutočnosť, že Coca-Cola nie je práve najideálnejším nápojom zo zdravotného hľadiska a že Buffett má k tejto veci veľmi ľahostajný prístup. Ak budete piť priveľa koly ako Buffett, neznamená to, že automaticky dosiahnete aj jeho investičné úspechy. Nebudete budúci Warren Buffett, on je naozaj jediný svojho druhu.

A to je vlastne aj leitmotiv celého zasadnutia. Buffett jednoducho bude hovoriť to, čo chce. Aj počas priebehu výročného zasadnutia. Koná na základe svojho vlastného rozhodnutia. Veštec z Omahy je rozprávkovo bohatý, a vo svojich 85 rokoch má dostatok energie, aby sedel pred publikom a celé hodiny odpovedal na otázky, zatiaľ čo väčšinu z jeho publika zmáhajú driemoty. A hoci v priebehu rokovaní sa na Buffetta obrátilo niekoľko ľudí s takmer rovnakou konkrétnou otázkou ohľadom morálky firmy Coca-Cola alebo či by odporúčal kúpiť akcie tejto spoločnosti, vždy to skončilo rovnako. Jeho úlohou to predsa nie je posudzovať. V tomto tkvie Buffettov odkaz a je celkom jasne čitateľný. Nestará sa o to, čo robia iní, a je mu dokonca jedno, čo si o jeho rozhodnutiach myslia iní, aj keby to mali byť akcionári Berkshire.

Súčasťou legendy menom Buffett je aj jeho každodenná rutina, kedy sedí vo svojej kancelárii a v tichu si číta výročné správy firiem. Ale aj toto presne odhaľuje, koľko v skutočnosti  vieme o jeho investičných krokoch, okrem toho, že sledujeme jeho skutočné investície. Nikdy sa na investičných konferenciách, ani v televíznych debatách nerozhovorí o tom, prečo vyzerá tá, alebo iná firma atraktívne. Všetko, čo vieme, je, že veľa číta.

Buffett dáva prednosť niektorým veciam pred inými. My, ako Buffettovi pozorovatelia, musíme sami prísť na to, ako a prečo to robí. Berkshire stretnutia ale nie sú o tom, aby ste počúvali to, čo vlastne Buffett hovorí, ale o tom, aby ste pochopili, čo to vlastne znamená. Buffett tam sedí a káže. Divákovi sa tak otvára priestor, aby si osvojil jeho pohľad na svet. Na ten svet, v ktorom podľa Buffetta každý musí urobiť vlastné rozhodnutia a vláda by tu mala byť na to, aby mu v tom pomohla. Môžete s ním súhlasiť, alebo aj nie. No nikdy vám nepovie, čo máte robiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy