Aktivita v priemysle eurozóny v apríli rástla

index nákupných manažérov pre výrobné odvetvie eurozóny podľa údajov agentúry Markit posilnil na 51,7 bodu z marcových 51,6 bodu

Aktivita v spracovateľskom priemysle eurozóny sa v apríli zlepšila, celkovo však zostáva utlmená. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit. Jej index nákupných manažérov (PMI) pre výrobné odvetvie eurozóny posilnil na 51,7 bodu z marcových 51,6 bodu. Silný rast evidovali v Taliansku a Španielsku a mierne zlepšenie zaznamenala aj najväčšia európska ekonomika Nemecko, kým Francúzsko čelilo najväčšiemu prepadu aktivity za posledný rok.

„Prieskum naznačuje, že priemyselná produkcia medziročne vzrástla iba mierne o tesne menej ako 1 %, čo je v porovnaní s mesiacmi, ktoré predchádzali nedávnemu spomaleniu, iba polovičné tempo,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. „Údaje z prieskumu zatiaľ nesignalizujú, že stimuly Európskej centrálnej banky alebo slabšie euro pomáhajú oživiť spracovateľský sektor, prinajmenšom nie pre eurozónu ako celok,“ dodal ekonóm.

Hrubý domáci produkt eurozóny sa v prvom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku zväčšil o 0,6 %. Cenová hladina v eurozóne sa však v apríli medziročne znížila o 0,2 %, k čomu prispeli najmä klesajúce ceny energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy