Pondelkový bankrot: Portoriko dnes nesplatí dlhopisy za 370 miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Portoriko dnes nebude schopné splatiť dlhopisy za takmer 370 miliónov dolárov, víkendové rokovania, ktoré mali prísť s riešením dlhovej krízy a zabrániť bankrotu krajiny, skončili neúspechom. Oznámil to v noci na dnes portorický guvernér Alejandro García Padilla.

García oznámil, že vydal nariadenie o pozastavení platby dlhu. Zmeškanie splatnosti zrejme vyvolá žaloby veriteľov a mohlo by byť predohrou k väčšej splátke dlhu, ktorá sa má uskutočniť 1. júla. Guvernér dodal, že je to pre neho bolestné rozhodnutie, ale Portoriko nie je v súčasnosti schopné splatiť dlhopisy bez toho, aby obmedzilo základné služby.

Portoriko je voľne pridruženým štátom k USA s vnútornou samosprávou. Miera chudoby v krajine sa pohybuje okolo 45 percent. Mnoho obyvateľov preto odchádza do USA. Celkový dlh krajiny dosiahol zhruba 72 miliárd dolárov a vláda už vlani varovala, že nebude schopná ho splácať. Takmer všetky dlhopisy vlastnia americké hedžové a podielové fondy.

Úradníci ostrova sa cez víkend snažili dohodnúť záchranu, ktorá by odvrátila bankrot, to sa však nepodarilo. Americký Kongres tiež zatiaľ nebol schopný schváliť zákon o reštrukturalizácii dlhu Portorika, o ktorú krajina požiadala. "Budeme pokračovať v práci a pokúsime sa dosiahnuť konsenzuálneho riešenia s našimi veriteľmi," dodal García. "To je jeden z našich záväzkov. Ale čo nikdy neurobíme je, aby sme uvrhli životy a bezpečnosť našich ľudí do nebezpečenstva."

Portoriko bojuje viac ako desať rokov s ekonomickým poklesom, ktorý iniciovalo rozhodnutie amerického Kongresu postupne zrušiť daňové výhody, ktoré z ostrova urobili centrum výroby farmaceutického a lekárskeho priemyslu. Predchodcovia Garcíu a ostrovní zákonodarcovia si masívne požičiavali, aby pokryli rozpočtové deficity, čo vyvolalo dlhovú špirálu, ktorá už spôsobila niekoľko menších premeškaní splatnosti dlhu.

Veritelia obviňujú vládu, že to s krízou preháňa, aby sa vyhla nadchádzajúcej platbe viac ako jednej miliardy dolárov splatnej 1. júla. Tá zahŕňa dlhopisy garantované ústavou. Ekonómovia varovali, že krach takého rozsahu môže spôsobiť, že Portoriko príde o napojenie na kapitálové trhy, čo situáciu krajiny pred nadchádzajúcou splátkou dlhu ďalej zhorší, napísala agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy