Český prepravca Leo Express vlani znížil stratu o 40 %

Spoločnosť v minulom roku zredukovala stratu na 84 mil. českých korún (CZK) z úrovne 136 mil. CZK v predošlom roku. Jej príjmy z cestovného v roku 2015 stúpli o 36 % na takmer 240 mil. CZK.

Český súkromný dopravca Leo Express v minulom roku znížil svoju stratu o takmer 40 % na sumu 84 mil. českých korún (CZK) z úrovne 136 mil. CZK, na ktorej bola v predchádzajúcom roku. Príjmy firmy z cestovného v roku 2015 stúpli o 36 % na rekordných takmer 240 mil. CZK. Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa v roku 2015 medziročne takmer strojnásobil z 8,8 mil. CZK na 24,7 mil. CZK. Spoločnosť o tom informovala vo výročnej správe za rok 2015, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

„Najväčší nárast sme zaznamenali u cestujúcich na východnom Slovensku, a to v Prešove a Košiciach,“ konštatuje správa predstavenstva a dodáva, že na druhom mieste bol rast počtu cestujúcich na Ukrajinu, a to do Užhorodu a Mukačeva. „Spustením autobusovej linky z Košíc do Mukačeva sme vstúpili na nový trh, v poradí už štvrtý po Českej republike, Slovensku a Poľsku,“ poznamenáva firma. Hlavným zdrojom príjmov pre Leo Express však napriek rozvoju autobusovej dopravy naďalej zostáva železničná doprava na trasách Praha – Ostrava, Praha – Košice a Praha-Staré Mesto pri Uherskom Hradišti. Za svoju hlavnú konkurenčnú výhodou Leo Express považuje nízke prevádzkové náklady na jeden vlakokilometer, ktoré sú zhruba v sume 90 CZK, pričom náklady priamej konkurencie sú podľa odhadu firmy na úrovni 150 až 350 CZK na vlakokilometer.

„Rast v roku 2016 chceme postaviť na organickom raste prostredníctvom otvárania nových liniek a tiež prostredníctvom akvizícií menších dopravcov alebo ich liniek,“ konštatuje firma. Skupina Leo Express pôsobí na trhu osobnej železničnej a autobusovej dopravy, pričom prevádzkuje komerčnú diaľkovú železničnú prepravu a autobusovú komerčnú prepravu. S prepravou firma začala v závere roka 2012 a v súčasnosti obsluhuje 45 miest v štyroch krajinách.

(1 EUR = 27,038 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy