České banky zažili najhorší štart od roku 2010, záujem firiem o úvery klesá

Českým bankám prestáva ísť biznis od ruky. V priebehu 1. štvrťroka tohto roka zarobili české peňažné ústavy 13,5 miliardy Kč (499,30 milióna eur), teda takmer o 17 % menej než vlani. Podľa predbežných údajov Českej národnej banky (ČNB) to znamená najhorší začiatok roka za posledných šesť rokov. Pod eróziu ziskov sa podľa analytikov podpísali dlhodobo nízke úrokové sadzby, ako aj slabší rast ekonomiky. Informoval o tom server E15.cz.
„Kľúčovým faktorom pre hospodárenie bánk je pokles úrokových sadzieb a výnosov dlhopisov. Náklady okrem toho zvyšuje regulácia, napríklad povinné príspevky do vlani vytvoreného rezolučného fondu,“ uviedol hlavný ekonóm Deloitte David Marek. Oproti minulému roku pomalší rast ekonomiky sa odrazil aj na prepade záujmu firiem o financovanie. V priebehu kvartálu si české podniky zobrali nové úvery za 115 miliárd Kč, čo je o pätinu menej než v minulom roku.
Pôžičky firmám pritom koncom minulého roka tvorili takmer polovicu úverových obchodov českých finančných domov. „Porovnanie s vlaňajškom vyzerá slabo, súvislosť s minuloročným investičným rozmachom daným jednorazovými impulzmi je zjavná,“ povedala hlavná ekonómka Českej bankovej asociácie Eva Zamrazilová.
Voľné peniaze sa banky snažili presmerovať do hypoték. V úveroch na bývanie si domácnosti zobrali o 15 % viac pôžičiek než minulý rok. Biznisu bánk to ale príliš nepomohlo.
„Na trhu panuje veľká konkurencia, ktorá bankám nedovoľuje zvyšovať úrokovú maržu. Výsledkom sú potom nižšie zisky,“ tvrdí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Pred ešte výraznejším prepadom ziskov podľa neho zatiaľ banky chráni najmä solídna platobná disciplína dlžníkov. Domácnosti aj firmy totiž momentálne splácajú najlepšie od roku 2009.
Nakoniec sa do ziskov premietli aj nákladné zmeny v oborových trendoch. „Konkurencia núti banky do veľkých investícií do marketingu, inovácií a ďalších oblastí. Ziskovosť produktov, ktoré predávajú, však adekvátne nerastie,“ uviedol partner auditu PwC Marek Richter. Vlani zaznamenali české banky rekordný rok. Sektor zarobil viac než 65 miliárd Kč, čo je o 5 % viac než v roku 2014 a o 2 % viac, než dovtedy v najsilnejšom roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy