Entuziazmus bol prehnaný, Čínska ekonomika sa nezotavila

, ČTK Foto: SITA/AP

Rast aktivity čínskeho spracovateľského sektora sa v apríli nečakane spomalil. Vyplýva to z vládneho prieskumu medzi nákupnými manažérmi. Údaje podľa agentúry Reuters vyvolávajú pochybnosti ohľadom stabilizácie rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Index aktivity v apríli klesol na 50,1 bodu z marcových 50,2 bodu. Zaostal tak za očakávaním analytikov, ktorí ho podľa agentúry Reuters odhadovali na 50,4 bodu. Udržal sa však nad kľúčovou 50- bodovou hranicou, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity.

V marci sa aktivita v čínskom spracovateľskom sektore zvýšila prvýkrát za deväť mesiacov. To vyvolalo nádej, že spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky poľavuje. Nové údaje tieto nádeje podkopávajú.

"Do určitej miery to naznačuje, že entuziazmus ohľadom Číny bol trochu prehnaný a že marcové zlepšenie bolo len krátkodobé," uviedol analytik Čou Chao zo spoločnosti Commerzbank.

Čínska ekonomika v tohtoročnom prvom štvrťroku v medziročnom porovnaní stúpla o 6,7 percenta, čo bol najpomalší rast za sedem rokov. V celom tomto roku očakáva čínska vláda rast v rozmedzí 6,5 percenta až sedem percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy