Jen voči doláru stúpol na 18-mesačné maximum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Jen voči doláru stúpol na 18-mesačné maximum“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 29. apríla (SITA, Reuters) – Jen v piatok pokračoval v raste, ktorý sa začal po tom, ako sa japonská centrálna banka rozhodla neprijímať ďalšie kroky na uvoľnenie menovej politiky. Jen sa voči doláru posunul na 18-mesačné maximum, pričom smeroval k najväčšiemu týždennému zisku od finančnej krízy z roku 2008. Dolár klesol až na 107,075 JPY/USD, čiže najnižšie od októbra 2014. Podľa Richarda Bensona zo spoločnosti Millennium Global tí, ktorí verili posilneniu dolára, čakali na podporu zo strany tohtotýždňového zasadania amerického Federálneho rezervného systému. Keď však takáto podpora neprišla, svoj záujem o dolár vzdali.

Spoločná európska mena v piatok do 7:26 GMT oproti doláru posilnila o 0,25 % a pomohla posunúť dolárový index nižšie o tretinu percenta. Oproti americkej mene stúpla aj britská libra, ktorú podporilo zmiernenie nervozity v súvislosti s možným odchodom Británie z EÚ. Libra vzrástla na trojmesačné maximum 1,4658 USD/GBP.

Stredoeurópske meny oproti euru v piatok oslabili. Poľský zlotý si do 10:18 SELČ odpísal 0,28 % a klesol na 4,41 PLN/EUR, maďarský forint si pohoršil o 0,46 % na 312,200 HUF/EUR a česká koruna oslabila o 0,04 % na 27,048 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy