AB InBev ponúkol na predaj aktíva SABMilleru v strednej a vo východnej Európe

Pivovarnícky koncern Anheuser-Busch InBev (AB InBev) navrhol predať stredoeurópske aktíva britskej spoločnosti SABMiller, ktorú plánuje prevziať. Cieľom tohto kroku je dosiahnuť, aby mu Európska komisia odsúhlasila akvizíciu SABMilleru za zhruba 100 miliárd USD (88,04 miliardy eur). Podmienkou predaja je práve súhlas EK s prevzatím firmy SABMiller a úspešné dokončenie celej transakcie. K tomu by malo dôjsť v druhej polovici tohto roka. Informovali o tom agentúra Reuters a na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.
Predaj aktív firmy SABMiller v strednej a vo východnej Európe by mohol podľa analytikov Exane BNP Paribas vyniesť okolo 5 miliárd USD. Ide o aktíva v Maďarsku, Rumunsku, Českej republike, na Slovensku a v Poľsku.
SABMiller je momentálne treťou najväčšou pivovarníckou skupinou na trhoch východnej Európy. Podľa prieskumnej spoločnosti Euromonitor dosahuje jeho podiel na tomto trhu okolo 15 %. Podiel AB InBev na zmienenom trhu je podstatne nižší, dosahuje do 8 %.
Najväčšími pivovarníckymi skupinami na trhu strednej a východnej Európy sú dánsky Carlsberg a holandský Heineken a je možné, že časť zo spomínaných aktív firmy SABMiller by mohli získať práve tieto dva koncerny. Analytici Exane ale varovali, že do sporu s regulačnými úradmi by sa mohol dostať aj Heineken.

Súvisiace články

Aktuálne správy