Francúzsky HDP v prvom štvrťroku posilnil o 0,5 %

Domáci dopyt prispel k zväčšeniu HDP Francúzska v prvom kvartáli 0,9 percentuálneho bodu. Obchod a tvorba zásob rastu HDP ubrali po 0,2 percentuálneho bodu.

Tempo rastu francúzskej ekonomiky bolo v prvom kvartáli rýchlejšie, ako sa očakávalo. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu krajiny INSEE, ktorý zverejnili v piatok. Francúzska ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,5 %, čo prekonalo aj tú najoptimistickejšiu prognózu analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorá predpovedala rast o 0,4 %. Zdá sa, že vládny odhad rastu francúzskej ekonomiky pre tento rok, ktorý počíta s posilnením o 1,5 %, je dosiahnuteľný.

Pod rast ekonomiky v období januára až marca sa podľa štatistického úradu podpísalo najvýraznejšie zvýšenie spotrebiteľských výdavkov od roku 2004 a zvýšenie investícií firiem. Spotrebiteľské výdavky v prvom kvartáli vzrástli o 1,2 %, pričom spotrebitelia míňali najmä na oblečenie, autá a zariadenie domácnosti. Súkromné investície v rovnakom období stúpli o 1,6 %.

Domáci dopyt, ktorý zahŕňa aj spotrebiteľské výdavky, prispel k rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny 0,9 percentuálneho bodu, kým v predchádzajúcom kvartáli to bolo len 0,2 percentuálneho bodu. Spomalenie svetovej ekonomiky však negatívne ovplyvnilo import a export krajiny, pričom obchod, rovnako ako tvorba zásob, HDP ubrali po 0,2 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy