Ekonomika Španielska si v 1. kvartáli udržala 0,8-% rast

Španielska ekonomika pokračovala v 1. štvrťroku v raste, už 11. kvartál po sebe. Tempo rastu sa udržalo na úrovni z predchádzajúceho štvrťroka, pričom ekonómovia očakávali mierne spomalenie. S odvolaním sa na predbežné údaje španielskeho štatistického úradu INE o tom informovali agentúra AP a portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,8 %, rovnakým tempom ako vo 4. aj v 3. kvartáli minulého roka. Ekonómovia predpokladali, že tempo rastu sa spomalí na 0,7 %.
Na medziročnej báze sa však rast ekonomiky mierne spomalil a dosiahol 3,4 %. V predchádzajúcom štvrťroku vzrástla španielska ekonomika medziročne o 3,5 %. Napriek miernemu spomaleniu rastu je výsledok v súlade s očakávaniami ekonómov.
Španielska ekonomika sa dostala z recesie v roku 2013 a v súčasnosti patrí k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám v Európskej únii. Nezamestnanosť je však naďalej veľmi vysoká a podľa posledných údajov štatistického úradu dosiahla v 1. kvartáli 21 %. To je druhá najvyššia miera nezamestnanosti v EÚ, hneď po Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy