Spotrebiteľské ceny v Nemecku v apríli klesli

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie sa aprílové ceny v krajine medziročne znížili o 0,1 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku v apríli nečakane klesla. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie ceny v krajine medziročne klesli o 0,1 % po tom, ako v marci o 0,1 % posilnili. Informoval o tom vo štvrtok nemecký štatistický úrad. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že v apríli sa ceny v Nemecku nezmenia. Podľa národnej metodiky sa ceny v krajine medzimesačne znížili o 0,2 % a medziročne o 0,1 stúpli.

Celkovú cenovú hladinu nadol naďalej tlačili energie. Rast cien potravín, služieb a nájomného sa v apríli spomalil. „Nemecká inflácia pravdepodobne zostane veľmi slabá počas niekoľkých najbližších mesiacov a koncom roka stúpne na približne 1,5 %, keď prestane pôsobiť vplyv cien energií na porovnávaciu základňu,“ uviedla Jennifer McKeownová, analytička Capital Economics.

„Pre niektorých nemeckých kritikov Európskej centrálnej banky to môže byť ťažko stráviteľné, ale ak najsilnejšia ekonomika eurozóny s nízkou nezamestnanosťou neprejavuje nijaké známky inflačných tlakov, tak potom ECB predsa len robí správne, ak pokračuje v uplatňovaní mimoriadne voľnej menovej politiky,“ konštatoval analytik ING Bank Carsten Brzeski.

Súvisiace články

Aktuálne správy