Americká ekonomika dupla v 1. štvrťroku prudko na brzdu

Americká ekonomika dupla v 1. štvrťroku prudko na brzdu. Rast najväčšieho svetového hospodárstva sa spomalil oveľa viac, ako analytici odhadovali a dosiahol najmenšie tempo za dva roky. Dôvodom bol miernejší rast spotrebiteľských výdavkov, výrazný pokles investícií a ďalšie zníženie exportu pre silný dolár. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa za tri mesiace do konca marca 2016 zvýšil medziročne o 0,5 %. To bolo najmenšie tempo jeho rastu od 1. kvartálu 2014, keď HDP stúpol o 0,9 %. Analytici pritom očakávali, že po 1,4-% zvýšení v predchádzajúcom, 4. štvrťroku 2015, americká ekonomika v prvých troch mesiacoch roka expanduje o 0,7 %.
Od zotavenia americkej ekonomiky z krízy pred takmer siedmimi rokmi bol rast HDP v 1. kvartáli vždy najslabší za celý rok a ožil až s príchodom jari. Ekonómovia sa domnievajú, že sa tento vzorec opäť zopakuje a predpovedajú, že už v tomto 2. kvartáli sa HDP Spojených štátov zvýši o približne 2 %.
Štart ekonomiky do tohto roka bol pomerne „hrboľatý“, keďže problémy v Číne spôsobili pokles akcií na globálnom finančnom trhu. A prudký pád cien ropy zase prinútil americký energetický sektor, aby ešte ráznejšie zoškrtal investície.
Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, sa v 1. kvartáli zvýšili o 1,9 %, čo je spomalenie po 2,4-% raste v predchádzajúcom štvrťroku a najslabšie tempo rastu za uplynulý rok.
A zároveň, podnikateľské investície v USA v sledovanom období klesli o 5,9 %, najstrmšie od roku 2009. Hlavnou príčinou toho poklesu bol rekordný prepad investícií v ropnom a plynárenskom priemysle, medziročne o 86 %. Je to reakcia na výrazné zlacnenie ropy v úvode roka.
A aby toho nebolo dosť, posilnenie dolára za uplynulý rok tvrdo zasiahlo export, keďže zdražilo americké produkty v zahraničí. Obchodný deficit USA ubral z HDP v 1. štvrťroku 0,34 percentuálneho bodu.
Jediným svetlým bodom americkej ekonomiky boli v prvých troch mesiacoch roka investície do obytných nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy