SPPK odmieta zavedenie dátumu spotreby do čiarového kódu

Podľa Slovenskej potravinárskej a potravinárskej komory by pre potravinárske podniky takáto povinnosť znamenala potrebu zakúpiť a vybudovať úplne nový technologický systém. Obchodníci argumentujú v prospech technológie ochranou spotrebiteľa.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora opätovne nesúhlasí s požiadavkou zo strany obchodníkov zaviesť povinnosť zakódovať dátum spotreby do EAN čiarového kódu, pričom sa odvolávajú na ochranu spotrebiteľa. „Vyjadrujeme nesúhlas so zavádzaním takejto povinnosti v rámci Slovenskej republiky a zároveň aj s vyvíjaním iniciatív slovenských europoslancov na presadzovanie takýchto aktivít na úrovni Európskej únie,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v stanovisku komory.

Podľa komory by pre potravinárske podniky takáto povinnosť znamenala potrebu zakúpiť a vybudovať úplne nový technologický systém, takzvaný „EAN kód 128“, čo by pre ne predstavovalo veľké finančné zaťaženie a ďalšie zníženie konkurencieschopnosti. Komora považuje potravinárstvo a poľnohospodárstvo za strategicky najdôležitejšie odvetvia slovenskej ekonomiky, preto je podľa nich potrebné hľadať riešenia na jeho rast a vytváranie stability v legislatívnom prostredí.

„Návrh obchodníkov na zavedenie čiarových kódov je destabilizačným prvkom pre slovenské potravinárstvo, ktoré v žiadnom prípade nepodporujeme,“ zdôrazňuje Holéciová. Znižovanie výkonnosti potravinárskeho priemyslu a poľnohospodárstva sa podľa komory zakaždým prejaví aj na znížení zamestnanosti. „Zníženie zamestnanosti prináša vyššie výdavky štátu na sociálnu politiku, zníženie kúpyschopnosti obyvateľstva a tým aj pokles ekonomiky celej krajiny,“ dodala hovorkyňa.

Obhajobu, že zavedenie čiarových kódov s dátumom spotreby požadujú obchodníci z dôvodu ochrany spotrebiteľa, považuje komora za neetickú. Spotrebiteľ je podľa komory dostatočne chránený zákonom o potravinách, ktorý ustanovuje zákaz umiestňovať na trh tovar po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti, za čo zodpovednosť nesie obchodník. Podľa komory je v záujme ochrany spotrebiteľa zo strany obchodu nevyhnutné zabezpečiť takú vnútornú kontrolu pohybu tovaru, aby sa potraviny po dátume trvanlivosti v ponuke pre spotrebiteľov vôbec neobjavili.

Súvisiace články

Aktuálne správy