V. Hudák by sa mal stať splnomocnencom pre vyjednávanie rozpočtu EÚ (2)

Bývalý minister hospodárstva a štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák by sa mal stať splnomocnencom vlády pre vyjednávanie rozpočtu Európskej únie (EÚ). Do tejto funkcie ho navrhuje ministerstvo financií v materiáli, o ktorom bude v piatok (29.4.) rokovať vláda.
Splnomocnenec bude podľa navrhovaného štatútu koordinovať úlohy súvisiace s vyjednávaním európskeho rozpočtu vo vzťahu k inštitúciám EÚ, pričom bude vystupovať ako hlavný vyjednávač SR v tejto oblasti.
Medzi jeho hlavné úlohy materiál zaraďuje tiež komunikáciu s predsedom, podpredsedami a poslancami Národnej rady (NR) SR, predsedom, podpredsedami a poslancami Európskeho parlamentu, ako aj so splnomocnencom vlády pre prípravu predsedníctva SR v Rade Európskej únie v otázkach súvisiacich s vyjednávaním rozpočtu EÚ. Na starosti bude mať tiež komunikáciu s médiami v oblasti svojej pôsobnosti.
Splnomocnenec bude pôsobiť v rámci organizačnej štruktúry Ministerstva financií (MF) SR, ktoré bude zabezpečovať úlohy spojené s organizačným, administratívnym a materiálno-technickým zabezpečením jeho činnosti. Výdavky vrátane platových náležitostí budú financované z rozpočtovej kapitoly rezortu financií.
Hudák bol ešte v marci, keď končil vo funkcii ministra hospodárstva, požiadaný o pomoc pri niektorých agendách spojených s predsedníctvom Slovenska v EÚ. Predchádzajúca vláda ho tiež nominovala za viceprezidenta Európskej investičnej banky (EIB).

Súvisiace články

Aktuálne správy